szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

A Garlock-törésvonal még soha nem mutatott aktivitást, tudósok egy csoportja most mégis ezt érzékelte.

Mozgolódásra utaló jeleket tapasztaltak amerikai geológusok a kaliforniai Garlock-törésvonalnál, amely korábban nem mutatott ilyen aktivitást – írta az Axios a Science című tudományos folyóiratban megjelent publikáció alapján.

A 160 mérföld, kb. 257 kilométer hosszú törésvonal a júliusban kipattant földmozgások hatására mozdulhatott el. Dél-Kaliforniát kétszer is erős földrengés rázta meg nyáron, az első a Richter-skála szerint 6,4 erősségű volt, a másik pedig 7,1 erősségű. A szakértők úgy vélik, a Garlock furcsa viselkedését ezek a földmozgások eredményezték.

©

A felvetést időközben műholdképekkel is sikerült igazolniuk a geológusoknak, akik most azért aggódnak, mert a Garlock akár 8-as erősségű földrengést is kiválthat. Kaliforniában ilyen soha nem fordult még elő, még az 1857-ben történt nagy földmozgás sem volt ilyen erős. Akkor a Fort Tejon nevű nemzeti parkot rázta meg a föld.

Bár a tudósok szerint nem valószínű, hogy egyetlen törésvonal képes lenne 8-as erősségű földmozgást kiváltani, jelzésértékű, hogy a hosszú időn át csendes Garlock most felébredt. Zachary Ross, a tanulmány vezető szerzője szerint a mozgás furcsa és ijesztő.

A publikáció épp aznap vált elérhetővé, hogy Gavin Newsom kormányzó bejelentette, új földrengés-előrejelző rendszert állítanak üzembe. Az új megoldás a földmozgásokra utaló jeleket már nagyon korai szakaszban képes érzékelni. A szakértők egy alkalmazást is készítettek hozzá, amely a baj előtt képes értesíteni a lakosságot.

A tudósok legutóbb Los Angeles alatt bukkantak olyan törésvonalra, amelyet egészen eddig alvónak hittek. Ez a következő évszázadokban akár 6,4 erősségű földrengéseket is okozhat.

Ha máskor is tudni szeretne hasonló dolgokról, lájkolja a HVG Tech rovatának Facebook-oldalát.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Az MVM-é lett Csehország legnagyobb energiakereskedője

Az MVM-é lett Csehország legnagyobb energiakereskedője

Tények és tévhitek a dohányzás körül

Tények és tévhitek a dohányzás körül

Egymilliárdos tartozást hozott össze be nem fizetett útdíjakból egy cég

Egymilliárdos tartozást hozott össze be nem fizetett útdíjakból egy cég