szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

A Tokiói és a Michigani Egyetem kutatói egy néhány ezer forintos lézerpointer segítségével akár 106 méterről is képesek parancsot adni az okoshangszórónak.

Bár a gyártók igyekeznek minél biztonságosabbá tenni az okoshangszórókat, a készülékek használata hordoz némi kockázatot magában. Ha a hackerek hozzáférnek a mikrofonjához, mindent lehallgathatnak, ami a lakásban történik, ezzel pedig érzékeny adatokat is megszerezhetnek. De a jelek szerint nem ez az egyetlen veszély, ami a tulajdonosokat fenyegeti.

A Tokiói és a Michigani Egyetem kutatói egy közös projektben mutatták meg, hogyan lehet átverni az okoshangszórókat – akár 106 méteres távolságból is. A szakembereknek egy teljesen átlagos lézernyaláb segítségével elhitették a Google, az Apple és az Amazon készülékével is, hogy "beszélnek hozzájuk", így lényegében bármilyen utasítást adhattak nekik. Például azt, hogy nyissa ki a lakáshoz/irodához tartozó zárakat, hogy be lehessen jutni az épületbe. Mindehhez egyébként a hackerenek sem kell "költségbe verniük magukat", egy egyszerű lézerpointer néhány ezer forintért már beszerezhető.

A kutatásban az a Daniel Genkin is részt vett, aki a processzorok Meltdown és a Spectre biztonsági réseit fedezte fel.

©

A csapat hét hónapon át végzett kísérleteket, az eredményt pedig nemrég publikálták. E szerint az okoshangszórónak képesek voltak a lézerfény segítségével 70-106 méterről is utasítást adni. Mindehhez csupán arra volt szükség, hogy a készülék mikrofonjára sugározzák a lézerfényt, ami egyenértékű volt az OK Google, open the garage door, vagyis az

OK Google, nyisd ki a garázskaput

utasítással.

A szakemberek szerint mindez azért lehetséges, mert a mikrofonban van egy membrán, ami rezeg, ha hangot hall. A lézer segítségével az utasításoknak megfelelő rezgést adhatják le neki, amit aztán elektromos jellé konvertál a szerkezet. A kutatók szerint nemcsak az épületet lehetett így kinyittatni az eszközzel, de vásárolni is lehetett vele, és a rendszerre csatlakozó autókhoz is hozzá lehetett így férni.

A szakemberek már értesítették a Teslát, az Amazont, az Apple-t, a Google-t és a Fordot a problémáról, amit szerintük csak úgy lehetne orvosolni, ha átterveznék a mikrofont – az eszköz "letakarása" ugyanis nem segít. A kutatóknak a

  • Google Home/Nest,
  • az Amazon Echo Plus/Show/Dot,
  • a Facebook Portal Mini,
  • az Amazon Fire Cube TV,
  • az EchoBee 4,
  • az iPhone XR,
  • a 6. generációs iPadek,
  • a Samsung Galaxy S9-et, valamint
  • a Google Pixel 2

eszközöket is sikerült így meghackelniük.

A legkönnyebben az okoshangszórókat tudták átverni, a mobiloknál 5-20 méteres távolságról működött csak a dolog.

Ha máskor is tudni szeretne hasonló dolgokról, lájkolja a HVG Tech rovatának Facebook-oldalát.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Kereken 500 lóerős az új Brabus Mercedes S-osztály

Kereken 500 lóerős az új Brabus Mercedes S-osztály

6 milliárd forintos kárt okozott egy számlagyárat működtető bűnbanda

6 milliárd forintos kárt okozott egy számlagyárat működtető bűnbanda

Majdnem egy évvel csökkent itthon a várható élettartam

Majdnem egy évvel csökkent itthon a várható élettartam