szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Egy dalszövegekkel foglalkozó weboldal szerint a Google kárt okoz nekik azzal, hogy a szövegeket a keresési találatok közt is megjeleníti.

Több olyan weboldal is létezik, amelyeken elolvasható az adott zeneszámhoz tartozó szöveg. Ezeknek általában annyi funkciója van, hogy a zenefogyasztó ellenőrizheti, jól ismeri-e, amit énekelnek, illetve persze karaokeesteken is jól jöhet. A Genius is ilyennel foglalkozik, de állítják:

a Google miatt nagyon nehéz helyzetben vannak.

Az oldal által leírt kálváriáról a The Verge számolt be. A cikk szerint a Genius azzal vádolja a Google-t, hogy az a keresési eredmények közt feltünteti a szövegeket, ami szerintük versenyellenes, és persze azért sem előnyös, mert a Geniusra így nem érkezik annyi látogató: ha a felhasználó a Google oldalán is látja, amit keres, kisebb eséllyel kattint tovább.

A Google olyan szövegeket jelenít meg elsősorban, melyek a velük partnerségben álló oldalaktól származnak. A Genius viszont kitart álláspontja mellett, és egyenesen lopással vádolja a Google-t: a cég szerintük tőlük másolja a szövegeket, amiket aztán feltüntetnek a keresőben. Az ügy azért is bonyolult, mert a Geniusnak elvileg nincs szerzői jogi igénye, hiszen nem ő a dalszövegek tulajdonosa.

A cég április óta csatázik a Google-lel, és minden esetben ugyanazért keresték meg őket: szerintük loptak tőlük. A cég mindeddig nem folyamodott jogi segítséghez, de most betelt a pohár: december 3-án benyújtott panaszukban kártérítést is megjelöltek az őket ért károk miatt. Ezért 50 millió dolláros fájdalomdíjat kérnek a Google-től és partnerüktől, a LyricFind-tól.

A The Verge megjegyzi, az ügy azért sem egyszerű, mert ha a Google rendelkezik a szükséges engedélyekkel, akkor technikailag nem törvénytelen a másolt dalszövegek megjelenítése. Egy fogyasztói érdekvédelmi csoport, a Public Knowledge vezetője azonban úgy látja, a Google-nek mégis lehet oka aggódni, hiszen a cég neve számos incidensben felmerült.

Ha máskor is tudni szeretne hasonló dolgokról, lájkolja a HVG Tech rovatának Facebook-oldalát.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!