szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Valamiért három cég is Magyarországon értékesítene hidrogénmeghajtású drónokat, amelyek sokkal tovább képesek repülni, mint a ma kapható eszközök.

Együttműködési megállapodást kötött a Hy-Hybrid Energy, a GOLDI Mobility és a HES Energy Systems nevű cégek, hogy hidrogénnel üzemelő drónokat gyártsanak, illetve szállítsanak magyarországi vásárlók számára – írja az iparággal foglalkozó H2 View.

Az érintett vállalatok drónfejlesztéssel kapcsolatos tapasztalataikat felhasználva már a jövő év első felében elérhetővé teszik a Hycopter nevű eszközt a magyar piacon. Az üzemeltetéséhez szükséges háttértámogatást is biztosítják. További részleteket nem tudni, így az sem világos, miért pont Magyarországot választották.

A Hycopter nem olyan, mint a többi drón, ugyanis eleve hosszabb ideig képes repülni: nagyjából 3-3,5 órát bír. Az eszköz nehezebb tárgyak szállítására is alkalmas, habár 1 kilogrammnál többet már nem képes megemelni. A Hycopter felső részén két hidrogéntartály található, amely fontos szerepet játszik az elektromos energia termelésében.

A mai (akkumulátoros) drónok egyik fő gondja, hogy nem sok időt képesek a levegőben tartózkodni. A Hycopter (és más, szintén hidrogénnel üzemelő társai) eleve más technológia alapján működik: a tetején lévő üzemanyagcellák a levegőből oxigént nyernek ki, amely folyamatba a propellerek is besegítenek. A cellákon átáramló hidrogén és oxigén során végül egyenáram keletkezik.

A hidrogénmeghajtású drónokra ugyanúgy telepíthetők kamerák, amelyet a HES Energy Systems saját oldalán sem felejt el kihangsúlyozni. Azt is hozzáteszik, hogy az ilyen szerkezetek objektumok ellenőrzésére, illetve légi megfigyelésre is alkalmasak.

Ha máskor is tudni szeretne hasonló dolgokról, lájkolja a HVG Tech rovatának Facebook-oldalát.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Itt az idő, amikor egy zongoraművésznek kockázatitőke-befektetőre van szüksége

Itt az idő, amikor egy zongoraművésznek kockázatitőke-befektetőre van szüksége

Vitézynek nem tetszik az új Blaha terve, a városháza visszaszólt neki

Vitézynek nem tetszik az új Blaha terve, a városháza visszaszólt neki

Eső, hó, hideg és tél jön

Eső, hó, hideg és tél jön