szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Talán mégsem lesz egy pénzügyi befektetőé a nonprofit szervezetek számára készített legfelső szintű tartománynév, a .org.

Az Internet Society nevű társulás nemrég úgy döntött, megválik az internetes .org, a legfelső szintű tartományi kód kezelési jogától, melyet a hírek szerint egy pénzügyi befektető már ki is nézett magának – írta az Engadget.

A .org csúcsdomént 1985 januárjában hozták létre, főleg nonprofit szervezetek számára. A .org egyike az első legfelső szintű tartományi kódoknak, neve az angol organizationből (magyarul szervezetből) ered.

Hogy pontosan hány olyan internetes cím van, amely a .orgot használja, nehéz megbecsülni. A Wikipédia korábbi adatai szerint 2009-ben a .org domainen belül regisztrált domainek száma elérte a 8 milliót, 2010-re a 8,8 milliót és 2011-re a 9,6 milliót. Mikor a 9,5 milliomodik .org domaint regisztrálták 2011 decemberében, a .org a harmadik legnagyobb legfelső szintű tartománnyá (angolul top-level domain, TLD) vált.

A csúcsdoménért felelős szervezet eladása régóta napirenden van, és ugyanilyen régóta küzdenek is ellene. A vevő az Ethos Capital (lenne), amely sokak félelme szerint más célra használná a tartományi kódot, mint amire eredetileg létrehozták. Többek fejében az is megfordult, hogy a címen üzemelő weblapokat esetleg megpróbálnák ellehetetleníteni.

Hogy utóbbi ne fordulhasson elő, számos neves internetes személy új társulást hozott létre, melynek egyik legfőbb célja a .org eladásának megakadályozása. A csapat Cooperative Corporation of .ORG Registrantsnak nevezi magát, és többek közt a Wikimédia Alapítvány vezérigazgatója, Katherine Maher is csatlakozott hozzájuk. Ő egyébként a csapat társvezetője.

A kezdeményezést rajtuk kívül számos cég, például az ICANN alapító elnöke, valamint az ICANN egykori vezetője is támogatják, emellett az Electronic Frontier Foundation (EFF) is jelezte, hogy velük tart. Ők mind ugyanazon a véleményen vannak: a .org csúcsdomén nem kerülhet egy magánberuházó kezébe, mert félő, hogy nonprofit szervezetektől vennék el a megszólalás lehetőségét. Az ügyletet január végén tervezik lezárni, addig tehát van idő küzdeni.

Ha máskor is tudni szeretne hasonló dolgokról, lájkolja a HVG Tech rovatának Facebook-oldalát.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Az Audinak is megérkezett az elektromos „tömegautója” – itt Q4 e-tron

Az Audinak is megérkezett az elektromos „tömegautója” – itt Q4 e-tron

Dobszay János: Spirit FM, lelketlenül

Dobszay János: Spirit FM, lelketlenül

A Világ Könyvfővárosa címre pályázik Budapest

A Világ Könyvfővárosa címre pályázik Budapest