szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Hatvanegy évvel ezelőtt állt üzembe Magyarország első számítástechnikai eszköze, a szobányi méretű M-3-as számítógép. Ettől a naptól számítjuk a magyar informatika kezdetét.

Közleményt adott ki kedden a Neumann Társaság abból az alkalomból, hogy ma, azaz január 21-én ünnepeljük a magyarországi informatika megszületését. Az esemény az M-3 nevű készülék beindításához köthető, amely az első magyarországi elektronikus számítógép volt.

A Neumann Társaság szerint a szobányi méretű eszközt szovjet tervek alapján építették meg, a magyar szakemberek pedig azon kísérletezték ki, miként lehet egy számítógépet a népgazdaság érdekeit szolgáló mérnöki, és gazdasági számításokra felhasználni. Az M-3-at az Erzsébet híd statikai számításainak ellenőrzéséhez, szállítási költségek optimalizálásához, valamint részecskék vizsgálatához szükséges számításokhoz is felhasználták.

A hatalmas készüléket hivatalosan 1959. január 21-én adták át. Kezdetben még számológépként hivatkoztak rá, mert a számítógép szó később honosodott meg a magyar nyelvben. A számos magyar mérnök és matematikus munkájával készült M-3 képességeit folyamatosan bővítették, illetve az itthon elérhető alkatrészbázishoz igazították.

Úgynevezett nulladik generációs számítógépet már az M-3 előtt is építettek a Budapesti Műszaki Egyetemen, Kozma László MESz-1 nevű gépe telefonközpontokban használatos elektromágneses relékből épült fel, amely az M-3-mal ellentétben nem felelt meg a Neumann-elveknek. Ezek lényege, hogy egy számítógépnek teljes egészében elektronikus módon kell működnie, és egy belső tárban kell tárolnia a programutasításokat.

©

A Magyar Tudományos Akadémia Kibernetikai Kutatócsoportjában megépített, első generációs M-3-ast tudományos számítások embernél gyorsabb végrehajtására tervezték. Noha a gép másodpercenként csupán 30 számítási műveletet tudott elvégezni, az M-3-ra írt programok révén így is számos gyakorlati feladatra használták.

Az, hogy mennyire volt lassú az M-3, jól jelzi, hogy a mai gépek processzorai segítségével már több tízezer millió utasítással számolhatunk másodpercenként.

A Neumann Társaság szerint meglepő, de az M-3 számítógép a mai társaihoz hasonlóan hamar elavult: Budapestről 1965-től Szegedre, a JATE Kibernetikai Laboratóriumába került, ahol már 1968-ban leselejtezték. Az intézetben Kalmár László professzor már az 1950-es évek óta foglalkozott kibernetikai kutatásokkal, így nagy szükség volt egy modern számítógépre.

Bár teljes kiépítésében a számítógép nem maradhatott fenn, legfontosabb részegységei a Neumann Társaság szegedi Informatika Történeti Tárlatán, illetve a Magyar Műszaki és Közlekedési Múzeum Műszaki Tanulmánytárában ma is megtekinthetők.

A magyar informatika történetét a Neumann Társaság Informatikatörténeti Fórumának nemrég elkészült webes idővonalán képekkel, videókkal illusztrálva is kényelmesen át lehet tekinteni.

Ha máskor is tudni szeretne hasonló dolgokról, lájkolja a HVG Tech rovatának Facebook-oldalát.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Meghalt Timár György Tamás, a Független Kisgazdapárt egykori képviselője

Meghalt Timár György Tamás, a Független Kisgazdapárt egykori képviselője

Európai Bizottság: Az uniós tagállamok közül eddig csak Magyarország jelentkezett be a kínai vakcinára

Európai Bizottság: Az uniós tagállamok közül eddig csak Magyarország jelentkezett be a kínai vakcinára

Trumpék udvariatlanságára nem nagyon volt még példa

Trumpék udvariatlanságára nem nagyon volt még példa