szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

A közösségi oldal bekapcsolta végre a szolgáltatást, melynek érkezéséről közel két éve beszélt először Mark Zuckerberg alapító. Úgy tűnik, mától egy fokkal biztonságosabb rendszer a Facebook – de ehhez önnek is kattintania kell egy párat.

A Cambridge Analytica-botrány hatására egy új online eszközt készített a Facebook, melyről először 2018-ban, a vállalat F8 fejlesztői konferencián osztott meg részleteket a közösségi oldal első embere, Mark Zuckerberg. A funkciót világszerte most, 2020 január végén aktiválták a Facebook mérnökei.

A funkciót eredetileg Clear History néven emlegette a vállalat, és azért találták ki, hogy a felhasználók eltüntethessék az online tevékenységeik során keletkezett "nyomokat". A többség számára értéktelen adatcsomagból különféle weboldalak húznak hasznot, az egyes információkat pedig továbbítják a Facebook felé. Amely aztán szintén a maga előnyére fordítja őket.

Ebből lett elege a facebookozóknak (és a különféle szabályzószervezetnek), s azt kérték, Zuckerbergék dolgozzanak ki valamit, amellyel a tevékenység megszüntethető. A vállalat ezután mutatta be a Clear History nevű újdonságát, amit kezdetben három országban tettek csak elérhetővé. (A hivatalos dokumentációban technikai gondokra hivatkoztak.)

©

A felhasználói nyomás időközben megint erősödni kezdett, mivel az oldal hónapok óta tartó ígérgetése ellenére sem kapcsolta még be a szolgáltatást mindenkinél. Hogy az előzőleg kommunikált gubancot végül hogyan orvosolták, nem tudni, ennél ugyanis sokkal érdekesebb, hogy az eszköz végre mindenhol elérhető.

Az újdonságot az Off-Facebook Activity, magyarul Facebookon kívüli tevékenységek menüpont alatt kell keresni.

Az ide kattintva elérhető új fülön ellenőrizheti, mely weboldalak és alkalmazások osztották meg a tevékenységét a Facebookkal. A menüpontban két másik parancs is található. A Facebookon kívüli tevékenységeid kezelése részen azt lehet megnézni, hogy a vállalkozások milyen tevékenységét osztják meg az oldallal. Az Előzmények leválasztása rész nem az ellenőrzésre van, itt lehet törölni (vagy ahogy a Facebook fogalmaz, leválasztani) a fiókkal összeköttetésben álló tevékenységeket.

©

A funkció élesítéséről Mark Zuckerberg külön bejegyzésben emlékezett meg. A vezető ugyanitt arról is beszámolt, hogy a következő időszakban még nagyobb hangsúlyt fektetnek a felhasználói adatok védelmére, így a facebookozók sokkal nagyobb biztonságban érezhetik majd magukat. Hát, így legyen.

Ha máskor is tudni szeretne hasonló dolgokról, lájkolja a HVG Tech rovatának Facebook-oldalát.

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények!

Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények!

Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.
Kegyelmet kért Ádertől a börtönre ítélt egykori MVM-vezérigazgató

Kegyelmet kért Ádertől a börtönre ítélt egykori MVM-vezérigazgató

Észak-Írországban is megjelent a koronavírus

Észak-Írországban is megjelent a koronavírus

Sarri: Ez kevés! Zidane: Nem ezt érdemeltük!

Sarri: Ez kevés! Zidane: Nem ezt érdemeltük!