szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

A közösségi oldal bekapcsolta végre a szolgáltatást, melynek érkezéséről közel két éve beszélt először Mark Zuckerberg alapító. Úgy tűnik, mától egy fokkal biztonságosabb rendszer a Facebook – de ehhez önnek is kattintania kell egy párat.

A Cambridge Analytica-botrány hatására egy új online eszközt készített a Facebook, melyről először 2018-ban, a vállalat F8 fejlesztői konferencián osztott meg részleteket a közösségi oldal első embere, Mark Zuckerberg. A funkciót világszerte most, 2020 január végén aktiválták a Facebook mérnökei.

A funkciót eredetileg Clear History néven emlegette a vállalat, és azért találták ki, hogy a felhasználók eltüntethessék az online tevékenységeik során keletkezett "nyomokat". A többség számára értéktelen adatcsomagból különféle weboldalak húznak hasznot, az egyes információkat pedig továbbítják a Facebook felé. Amely aztán szintén a maga előnyére fordítja őket.

Ebből lett elege a facebookozóknak (és a különféle szabályzószervezetnek), s azt kérték, Zuckerbergék dolgozzanak ki valamit, amellyel a tevékenység megszüntethető. A vállalat ezután mutatta be a Clear History nevű újdonságát, amit kezdetben három országban tettek csak elérhetővé. (A hivatalos dokumentációban technikai gondokra hivatkoztak.)

©

A felhasználói nyomás időközben megint erősödni kezdett, mivel az oldal hónapok óta tartó ígérgetése ellenére sem kapcsolta még be a szolgáltatást mindenkinél. Hogy az előzőleg kommunikált gubancot végül hogyan orvosolták, nem tudni, ennél ugyanis sokkal érdekesebb, hogy az eszköz végre mindenhol elérhető.

Az újdonságot az Off-Facebook Activity, magyarul Facebookon kívüli tevékenységek menüpont alatt kell keresni.

Az ide kattintva elérhető új fülön ellenőrizheti, mely weboldalak és alkalmazások osztották meg a tevékenységét a Facebookkal. A menüpontban két másik parancs is található. A Facebookon kívüli tevékenységeid kezelése részen azt lehet megnézni, hogy a vállalkozások milyen tevékenységét osztják meg az oldallal. Az Előzmények leválasztása rész nem az ellenőrzésre van, itt lehet törölni (vagy ahogy a Facebook fogalmaz, leválasztani) a fiókkal összeköttetésben álló tevékenységeket.

©

A funkció élesítéséről Mark Zuckerberg külön bejegyzésben emlékezett meg. A vezető ugyanitt arról is beszámolt, hogy a következő időszakban még nagyobb hangsúlyt fektetnek a felhasználói adatok védelmére, így a facebookozók sokkal nagyobb biztonságban érezhetik majd magukat. Hát, így legyen.

Ha máskor is tudni szeretne hasonló dolgokról, lájkolja a HVG Tech rovatának Facebook-oldalát.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Doku360: Imádkozás helyett inkább edzeni fogok a szerzeteseknél

Doku360: Imádkozás helyett inkább edzeni fogok a szerzeteseknél

Több mint 40 ezer eurót fizetett a biztosító a bécsi magyar nagykövet balesete után

Több mint 40 ezer eurót fizetett a biztosító a bécsi magyar nagykövet balesete után

Mégis lesz gyermekfelügyelet hétfőtől az óvodákban és az iskolákban

Mégis lesz gyermekfelügyelet hétfőtől az óvodákban és az iskolákban