szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

A Facebook kutatói botok segítségével modellezi le, hogyan viselkednek azok, akik a kiskapukat megtalálva játsszák ki a közösségi oldal rendszerét.

A Facebook (és más közösségi oldalak) egyik legnagyobb problémája, hogy a rosszindulatú felhasználók képesek kiismerni a platform rendszerét, és megtalálni azokat a kiskapukat, amelyek segítségével átverhetik a többi felhasználót, zaklathatják vagy akár bántalmazhatják is őket a kibertérben. A cég kutatói ezért létrehoztak egy különleges rendszert, a Web Enabled Simulation-t (WES), amely segítségével megpróbálják kiismerni a rosszindulatú felhasználók viselkedését.

A WES lényegében egy csak a kutatók számára látható Facebook-klón, ahol a felhasználókat botok helyettesítik, amelyek barátkozhatnak, lájkolhatnak és megoszthatnak dolgokat, de zaklatásra, bántalmazásra és átverésre is képesek.

A kutatók Facebook "kicsinyített másában" lévő botok segítségével különböző viselkedési módokat modellezhetnek. Például egy átverésre szakosodott algoritmust kiképezhetnek arra, hogy felvegye a kapcsolatot egy másikkal (az áldozattal), épp úgy, ahogy az egyébként a valóságban is történik. Más botok megsérthetik a "felhasználók" magánélethez fűződő jogait, vagy olyan tartalmakat tehetnek közzé, amelyeket a szabályzat egyébként tilt – írja a The Verge.

Ez a fajta modellezett viselkedés segíthet a Facebooknak abban, hogy megtalálják a fent már említett kiskapukat. Például ha egy frissítés után több lehetősége lesz egy botnak arra, hogy adatokat gyűjtsön be másokról, akkor ezt időben ki tudják javítani, így a valós felhasználókat nem károsíthatják meg.

A botok ugyanakkor bizonyos mértékben hozzáférhetnek a "valódi" Facebookhoz is, ahonnan adatokat olvashatnak ki – egészen addig, amíg az nem sért semmilyen személyiségi jogot. A kutatók szerint a két rendszert jól el kell különíteni egymástól, hogy a botok még véletlenül se tudjanak valós interakcióba lépni a felhasználókkal.

Ha máskor is tudni szeretne hasonló dolgokról, lájkolja a HVG Tech rovatának Facebook-oldalát.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Az Ab nem marasztalta el Handó Tündét

Az Ab nem marasztalta el Handó Tündét

Visszafogott tuninggal lett igazán izgalmas az Audi RS5 Coupé

Visszafogott tuninggal lett igazán izgalmas az Audi RS5 Coupé

Meglepő új kutatás jött a magyar facebookozókról

Meglepő új kutatás jött a magyar facebookozókról