szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Kínai tudósok szerint a koronavírusnak már 33 mutálódott törzse van, ezek közül 19 teljesen újnak számít.

Koronavírus – a második év
Több mint egy év telt el azóta, hogy a kínai hatóságok egy új, sebesen terjedő vírus felbukkanását jelentették a WHO-nak. Aligha akad azóta olyan ember a világon, aki ne hallotta volna a Covid–19 kifejezést, és mind többen gyászolnak rokont vagy barátot, akivel az új betegség végzett, miközben egzisztenciák dőltek romba hetek alatt, és a teljes életünket átírta a járvány. Mostanra elkészültek az oltások is, ami viszont nemcsak reményt, de ismét rengeteg kérdést is felvet, miközben a vírust nem hogy megállítani nem sikerült, de újabb mutációja is fenyeget. E harc a részleteit találja meg cikksorozatunkban.
Friss cikkek a témában

A koronavírus több mint 30 különböző törzsét sikerült felfedezniük kínai kutatóknak, akik szerint mindez megmagyarázhatja, miért halnak meg többen a fertőzésben a világ bizonyos pontjain. A Sky News szerint a kutatást a Csöcsiang Egyetem tudósai végezték, a munkába pedig Li Lan-csüan kínai epidemiológus is becsatlakozott, aki elsőként javasolta a kínai óriásváros, Vuhan lezárását, ami többek szerint a járvány kiindulópontja volt.

A vírustörzsek kutatásakor a tudósok 11 betegtől vettek mintát még a járvány korai szakaszában. A páciensek mindegyikét a Hangcsou nevű város kórházában ápolták; tíz embernek közepes vagy súlyosabb tünetei voltak. A minták elemzésével a kutatók 33 vírustörzset azonosítottak,

melyek közül 19-et még nem ismertek a virológusok.

A kutatás egyik érdekesebb eredménye, hogy öt betegnél olyan mutációt fedeztek fel, amelyet korábban egyetlen ausztrál esetnél láttak csak a kutatók. A tudósok több órás különbségekkel újra megtekintették a mintákat, mert kíváncsiak voltak, változott-e a bennük lévő vírus mennyisége. Volt olyan minta, amelyben a legagresszívabb törzsek 270-szer nagyobb mennyiségben voltak megtalálhatók. A kutatók megállapították azt is, hogy minél nagyobb mennyiségben van jelen a vírus, annál nagyobb arányú lehet a sejthalálozás.

A szaporodó mutációk ténye azért fontos a kutatók szerint, mert úgy vélik, hogy ezeket is figyelembe kellene venni a vakcinák készítésekor.

Az alanyok, akiktől a mintát vették, mind felépültek a vizsgálatok óta. A kutatási anyagot az egyetem jóváhagyta, de független szervezetek még nem látták.

Ha máskor is tudni szeretne hasonló dolgokról, lájkolja a HVG Tech rovatának Facebook-oldalát.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Bemutatkozott a családi Porsche Taycan

Bemutatkozott a családi Porsche Taycan

Buszháború Vásárhelyen: Márki-Zay politikai akcióról beszél

Buszháború Vásárhelyen: Márki-Zay politikai akcióról beszél

Túrázni indult a Perseverance Mars-járó, és ha már így tett, útközben fotózott is

Túrázni indult a Perseverance Mars-járó, és ha már így tett, útközben fotózott is