szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Panos Panay, a Micrososft Windows operációs rendszerért és eszközökért felelős igazgatója erősített meg egy stratégiaváltást, ami a Windows 10X jövőjével kapcsolatos.

Eredetileg kétképernyős környezethez ígérték a Windows 10X operációs rendszert, pontosabban azt, hogy ez a rendszer futhat majd a cég kétkijelzős Surface Neo nevű eszközén (emellett a Microsoft azt is megígérte, hogy más gyártók termékei is megjelenik majd). A Surface Neo egy egészen újszerű készüléknek ígérkezik a Surface-családban: két kijelzője akár egymás mellett is használható vagy akár 90 fokkal elforgathatók, és a hagyományos notebookot utánozhatják. Később arról kaptunk hírt, hogy – a koronavírus-járvány miatt – mind a Surface Neo, mind a Windows 10X később jelenhet meg a vártnál.

A legújabb értesülések viszont teljes stratégiaváltásról szólnak, amit a Microsoft egyik vezetője, Panos Panay is megerősített. E szerint a Microsoft először egyképernyős eszözön indítja el a Windows 10X-et, a rendszer egy speciális verziójával. Panay azzal indokolta ezt az elképzelést, hogy a számítási környezet drasztikusan megváltozott azóta, hogy az első ütemtervet megosztották tavaly októberben. Mindez összefügghet a már említett, a Surface Neo késlekedéséről szóló hírekkel, és most úgy tűnik, nem akarják a Windows 10X-et is késleltetni.

©

Mivel a Windows 10X-et, jellegéből fakadóan, igen rugalmas rendszernek tervezték, egyképernyős eszközökön is remekül működhet. Hogy milyen előnyöket tartogat, arról sokat elárul, hogy a Microsoft korábban Windows Lite néven emlegette újfajta rendszerét – egy kisebb és kevesebb erőforrást lefoglaló oprendszer várható tehát a hagyományos számítógépekre is. „Ilyen eszközökön fogjuk először megmutatni a Windows 10X-et ügyfeleinknek” – mondta Panay, hozzátéve, hogy azért továbbra is keresik a megfelelő időpontot, hogy kétképernyős eszközökön is bemutatkozhasson.

Bizonyára lesznek, akiknek csalódást okoz majd ez a döntés, lévén a Windows 10X igazi vonzereje a futtató eszköz szokatlan formájában rejlik. Ugyanakkor, jegyzi meg a Slashgear, a valószínűleg nem a legjobb időszak a jelenlegi koronavírus-járvány egy különleges és várhatóan drága kettő az egyben eszköz (Surface Neo) bevezetésére. A mostani döntés megfizethetőbb módon hozhatja a Windows 10X-et piacra, és – bár Panay nem fedte fel a tényleges bevezetési dátumot – jobban megágyazhat az érdekesebb hardver 2021-es megjelenésének.

Ha máskor is tudni szeretne hasonló dolgokról, lájkolja a HVG Tech rovatának Facebook-oldalát.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Kockázatos, ezért nem moshatnak fogat a gyerekek a pécsi óvodákban

Kockázatos, ezért nem moshatnak fogat a gyerekek a pécsi óvodákban

Hogyan különböztethetem meg a koronavírust a sima megfázástól?

Hogyan különböztethetem meg a koronavírust a sima megfázástól?

Fizetős lesz a DIGIMobil, itt vannak az árak

Fizetős lesz a DIGIMobil, itt vannak az árak