szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Stratégiát váltott a Microsoft, ami nemcsak abban nyilvánul meg, hogy először egykijelzős eszközökön mutatja be a Windows 10X-et, hanem abban is, hogy immár bevallottan a Chrome OS-szel konkurálna.

Pár napja tette egyértelművé Panos Panay, a Microsoft Windows operációs rendszerért és eszközökért felelős igazgatója, hogy stratégiaváltásra kerül sor a Windows 10X-szel kapcsolatban, és prioritássá teszik a szokásos egy képernyős eszközökre a Windows 10X fejlesztését. Korábban még azt tervezték, hogy két képernyős eszközökön indítják az operációs rendszert, figyelik a visszajelzéseket, és ezután igazítják majd hozzá a laptopok operációs rendszeréhez.

A Microsoft terveit ismerő források szerint a vállalat most azt szeretné, hogy az operációs rendszert először hagyományos laptopokon indítsák el. A cél egy lecsupaszított, modernizált, felhőalapú Windows-verzió létrehozása. Éppen ezért változások érkeznének a Windows 10X-be, például egyszerűsítenék a felületet, frissítenék a Start menüt, többfeladatos fejlesztéseket hajtanának végre, és az alkalmazásokat egy speciális tárolóban futtatnák a teljesítmény és a biztonság érdekében.

[A Google szerint kár Windowst használni, mert már lejárt lemez]

De vajon mi értelme van mindennek egy betonbiztos Windows 10 mellett? Nos, a Microsoft valójában a Windows 10X-et futtató eszközökkel versenyezne a Chromebookokkal, amelyeket mindig is komoly ellenfélnek tartott a vállalkozásokban és az iskolákban – mutat rá a The Verge. A Windows 10X és a felhő összekapcsolása sem véletlen, ebből a szempontból válhat ugyanis igazán relevánssá a Windows és a Chrome OS versenye. „Ügyfeleink minden eddiginél jobban kihasználják a felhő erejét, és úgy gondoljuk, itt az ideje, hogy mi is kivegyük ebből a részünket – fogalmazott Panay. A Microsoft jelenleg tehát a Windows 10 laptopok számára korszerűsített verziójaként kezeli a Windows 10X-et.

Egy olyan operációs rendszerként, amellyel képesek elboldogulni az olcsóbb, felhőalapú laptopok.

Persze a koronavírus-járvány hatásáról sem szabad hallgatni, ez az időszak ugyanis rossz alkalom volna két képernyős eszközök indítására. A közelmúltban egyértelműen megnőtt a kereslet a hagyományos számítógépek, webkamerák és laptopok iránt, a diákok és a munkavállalók egyre inkább a hordozható gépekhez fordulnak az okostelefonok és táblagépek helyett, miközben otthon tanulnak vagy dolgoznak.

A Microsoft a közelmúltban már értesített is néhány PC-gyártót, mint például a Lenovót, a Dellt, a HP-t és az Asust, hogy 2020-ban már nem szállít Windows 10X-et kétijelzős eszközökhöz. A Lenovo továbbra is rajta van az összehajtható ThinkPad X1 Fold bevezetésén a Windows 10 Próval, de az nem világos, mit fog csinálni a Dell, a HP és az Asus a még nem bejelentett két képernyős készülékeikkel.

Ha máskor is tudni szeretne hasonló dolgokról, lájkolja a HVG Tech rovatának Facebook-oldalát.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
 Kell-e szégyenkezned, ha nácik voltak a felmenőid?

Kell-e szégyenkezned, ha nácik voltak a felmenőid?

Porsche-verő divatterepjáró lett az új VW Tiguan R

Porsche-verő divatterepjáró lett az új VW Tiguan R

Marad a köd, ónos szitálás bárhol lehet, hó csak a hegyekben várható

Marad a köd, ónos szitálás bárhol lehet, hó csak a hegyekben várható