szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Évek óta hasít az online vásárlás a hazai lakosság körében, mára a magyarok 33 százaléka költi a pénzét rendszeresen webáruházakban a Generali Biztosító legújabb felmérése szerint. A tendenciát erősíti a világjárvány okozta bezártság is, azonban nem árt az óvatosság, hiszen a válaszadók 34 százalékát érte már rosszindulatú támadás az online világban.

A járványhelyzet miatt ránkszakadt digitális forradalomból az online világ fosztogatói sem maradnak ki, ezt főleg azoknak érdemes szem előtt tartania, akik rendszeresen költik a pénzüket a neten. Ők nagyjából a hazai aktív lakosság harmadát teszik ki – derül ki a Generali 18-59 éves hazai lakosság körében végzett reprezentatív kutatásából. A leggyakoribb online vásárlók 30 és 39 év közöttiek, közép- és felsőfokú végzettségűek és jellemzően fővárosiak.

Nem túl meglepően minél gyakrabban vásárol valaki online, annál nagyobb eséllyel válik kibertámadás áldozatává. Összességében minden harmadik magyart érte már ilyen jellegű incidens az interneten. A bosszúság mellé sok esetben anyagi kár is társult. Többségüket, az összes megkérdezett 12 százalékát 10 ezer forintnál kisebb összeggel károsították meg, a felhasználók 6 százaléka számolt be arról, hogy 50 ezer forintál nagyobb összeget veszített – közölte a Generali.

Az internetes támadások legnépszerűbb formáját továbbra is a kétes eredetű emailek képviselik, a megkérdezettek 24 százaléka kapott már ilyen kéretlen levelet. Az elmúlt hetekben több vállalat, mások mellett a Kaspersky és a Microsoft is jelezte, hogy a koronavírussal kapcsolatos információéhség nagy lehetőség a bűnözők számára, akik minden eszközt bevetnek, hogy rávegyék a gyanútlan felhasználókat fertőzött linkek megnyitására vagy kártékony mellékletek letöltésére.

[Hatalmas kamu a 107 ezer forintot ígérő adóvisszatérítős levél, amit a "NAV" küldött]

A Generali kutatásában résztvevők 4 százaléka számolt be arról, hogy olyan súlyos támadás érte a gépét, hogy az azon tárolt összes adata elveszett.

A gépükön tárolt adataik közül a magyarok leginkább a banki információkat (85%) és a felhasználóneveket, jelszavakat féltik (82%), ezek után következnek csak a régi családi fotók és egyéb személyes emlékek. A számítógépen tárolt filmek és zenék elvesztésétől a megkérdezettek csupán 32 százaléka tart.

Ha máskor is tudni szeretne hasonló dolgokról, lájkolja a HVG Tech rovatának Facebook-oldalát.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

Az index.hu eddigi szerkesztősége lényegében megszűnt létezni, az ország elveszítette a legolvasottabb online felületét. Ez a független magyar sajtóra és a tájékozódás szabadságára mért eddigi legsúlyosabb csapások egyike. A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, hogy minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Nem nyúltak a Sziget 700 milliós profitjához

Nem nyúltak a Sziget 700 milliós profitjához

Négy kamerájával a csillagos ég 75%-át feltérképezte a TESS exobolygóvadász űrszonda

Négy kamerájával a csillagos ég 75%-át feltérképezte a TESS exobolygóvadász űrszonda

Nem hozza Európába a Ford a Broncót

Nem hozza Európába a Ford a Broncót