szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

A londoni Openreach távközlési cég több alkalmazottját is inzultálták azok az aktivisták, akik szerint az 5G veszélyes. Egy mostanában történt incidens miatt pedig még keményebb fellépésre számítanak a vállalatok.

Március vége óta több mint 77 5G-tornyot rongáltak meg a technológia ellenzői az Egyesült Királyságban, 180 esetben pedig zaklatták is a távközlési cégek munkatársait a Wired adatai szerint. Az ilyen jellegű támadások csak ritkán fajultak tettlegességig, de erre is volt példa. A tüntetők minden esetben arra hivatkozva léptek fel a szolgáltatóval szemben, hogy az 5G-s berendezések a koronavírus terjesztésében is közrejátszanak, amit muszáj megakadályozniuk – miközben ezt semmiféle tudományos vizsgálat nem igazolja.

Főleg a londoni Openreach embereit érte mostanság inzultus, akiket munka közben is zaklattak az 5G ellenzői. A szolgáltató most ráadásul sokkal rosszabb időszakra számít, mert az egyik közelmúltban történt incidensnek nem várt következménye lett: az Openreach egy fiatal gyakornokát fizikailag is bántalmazták, majd leköpték – a kontaktus miatt pedig önkéntes karanténba vonult, mivel a koronavírus-fertőzés tüneteit észlelte magán. A cég egy másik dolgozóját megkéselték, neki emiatt kórházi ellátásra volt szüksége.

A Wired őket nem, de egy másik áldozatot meg tudott szólaltani. A Dylan nevű férfi a szolgálati járművében ült egy piros lámpánál, amikor egy másik autós besorolt mellé, a vezetője pedig kiszállt és durván szidalmazni kezdte őt. Az ismeretlen a technológia állítólagos hatásait sorolva arra utasította Dylant, hogy hagyjon fel a munkájával, “mert az 5G mindannyiunkat megöl”. A férfi azt mesélte, hogy az eset átélve rendkívül félelmet keltő volt, ahogy az illető a nyílt utcán, fényes nappal fenyegette őt.

Egy Tiffany nevű brit nő arról számolt be, hogy éppen egy pózna körül végzett munkát, amikor egy férfi odalépett hozzá, és számonkérte, tudja-e, hogy amit csinál, azzal a koronavírus terjedését segíti. Az idegen filmezte is az Openreach mérnökét és azzal próbálta megfélemlíteni, hogy közölte: a felvételt feltölti a Facebookra és a YouTube-ra, amivel a közönség majd tudomást szerez a kilétéről.

A Wired összegzése szerint bár a közösségi médiában valamelyest csökkentek az 5G-ről szóló álhírek, még mindig rengeteg az olyan bejegyzés, amikben a koronavírust mossák össze az újfajta hálózattípussal. Ezekről csak az elmúlt néhány napban 54 ezer poszt született, igen változatos grafikákkal. Az egyikben például Bill Gatest, a Microsoft milliárdos társalapítóját ábrázolták úgy, mint az 5G legnagyobb terjesztője, és az ember, aki a világ végét akarja.

Az 5G-vel kapcsolatos félelemkeltésnek semmilyen tudományosan bizonyított alapja nincsen. Sőt: a legutolsó, több éven át zajlott (vagyis igen átfogó) kutatás eredménye szerint az 5G semmilyen veszélyt nem jelent az emberre.

Ha érdeklik a fejlemények, lájkolja a HVG Tech rovatának Facebook-oldalát.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Kisüt a nap, de ahol nem, ott hó fog esni

Kisüt a nap, de ahol nem, ott hó fog esni

Vöröskereszt: Világszerte nő a vakcinákkal szembeni bizalmatlanság

Vöröskereszt: Világszerte nő a vakcinákkal szembeni bizalmatlanság

Operatív törzs: 4436 koronavírusost találtak a tömeges tesztelésen

Operatív törzs: 4436 koronavírusost találtak a tömeges tesztelésen