szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Egyre többet tudni az idén ősszel érkező új iOS-verzióról. A 14-es kiadás a hírek szerint a fordítások terén is segítséget nyújthat majd az iPhone-tulajdonosoknak.

Az iOS 14-gyel érkező egyik lehetséges újításról ír a 9To5Mac. A lap tudni véli, hogy az operációs rendszer idén ősszel érkező verziójával a Safari böngésző beépített fordító funkciót kap, így az iPhone-osoknak még egy eszköz lesz a kezükben, amivel megismerhetik egy-egy idegen nyelv szavait. A Siri digitális asszisztens most is képes lefordítani a szövegeket, de a weblapos megoldás kissé más lesz. Ezzel ugyanis egy-egy szóra is rákereshetnek az apple-ösök, anélkül, hogy ehhez egy újabb lapot nyitnának a böngészőben vagy egy másik szolgáltatást, például a Google Fordítót használnák.

A kiszivárgott funkció állítólag nemcsak a Safariba épül be, a vállalat az App Store alkalmazásban is szeretné meghonosítani, hogy a felhasználók értsék, ha egy app leírása vagy a vele kapcsolatos visszajelzések nem olyan nyelven íródtak, amit beszélnek. A funkciót nem kötelező jelleggel tervezi bevezetni az Apple, ha valaki nem akarja, hát nem használja.

Az újdonság másik érdekessége maga a fordító: az Apple meg nem erősített hírek szerint a Neural Engine nevű mesterségesintelligencia-modulra bízza a feladatot, ami ugyebár a telefonok gyári “alkatrésze”. Ez azt is jelenti, hogy a funkciót elviekben internetre való kapcsolódás nélkül is használhatják az iPhone-tulajdonosok, ami nem kis segítséget jelentene a mindennapok során.

A beépített fordítás vélhetően úgy működne, mint az asztali böngészőkhöz elérhető bővítményeknél: ha az internetező kíváncsi egy kifejezés jelentésére, csak ráviszi az egeret, egy második szolgáltatás pedig feloldja azt. Bár a módszerrel elvileg egész mondatok is megfejthetők, a most piacon lévő fordítóprogramok erre azért csak korlátozottan alkalmasak. Bonyolult szövegeket tehát nem érdemes rájuk bízni.

Az iOS 14-et a június 22-én kezdődő (online) fejlesztői konferenciáján, a WWDC 2020-on mutatja be az Apple. Várhatóan ugyanezen a napon hull le a lepel az iPadekre kitalált rendszerszoftver újabb változatáról is. A 9To5Mac úgy tudja, ez utóbbi egyik lehetséges fejlesztése a cég okosceruzájához kapcsolódik, amellyel lényegében az Apple Pencil még precízebb mozgásokra lesz képes a vállalat táblagépein.

Az iOS 14 újdonságai viszonylag régebb óta ismertek, miután egy ilyen operációs rendszerrel rendelkező készüléket elhagytak vagy elloptak, a tartalmát pedig közkinccsé tették.

Ha máskor is tudni szeretne hasonló dolgokról, lájkolja a HVG Tech rovatának Facebook-oldalát.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!