szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

A tudományos munkára készített robotok nem mindegyikének kell gyorsnak lennie. Néha az a legjobb, ha kifejezetten lassúak. Mint a lajhárok.

Egy lajhár sebességével mozgó, és majdnem úgy is kinéző robottal állt elő a Georgia Tech, amely válogatott feladatokra tervezi bevetni elektronikus jószágát: vele figyelnék a kipusztulás közelébe került állat-, és növényfajokat, de a fejlesztés az éghajlat változásait is szemmel követné.

A fejlesztést bemutató Engadget szerint a robotlajhár nem nagyobb a rendes lajhároknál, kifeszített kábeleken közlekedik, a működéshez szükséges folyamatos energiát pedig a burkolatára szerelt napelemek biztosítják. Első küldetésének helyszíne az atlantai botanikus kert lesz, ahol durván 30 méteres magasságig emelik, hogy figyelje a növényeket.

Kitalálói szerint a SlothBot (merthogy ez a neve) a mezőgazdaságban is jó szolgálatot tehet, ugyanis csak a mozgásában lassú; a benne lévő érzékelőknek hála több mindent lát, amit a hús-vér megfigyelők csak később vennének észre, amikor megtörtént a baj. A fejlesztők példaként említették a termést dézsmáló rovarokat és a növényt veszélyeztető betegségeket.

A SlothBotot 3D-nyomtatóval állították elő, üzemideje a becslések szerint években mérhető.

Ha máskor is tudni szeretne hasonló dolgokról, lájkolja a HVG Tech rovatának Facebook-oldalát.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!