szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Egy hónapnyi kitartó vadászat után amerikai szakembereknek végre közelebbről is sikerült megvizsgálniuk azt az új darázsfajt, amely néhány hónapja jelent meg az ország északi részén.

Hogy az ázsiai rovarok pontosan hogyan kerültek a másik kontinensre, egyelőre a szakértők előtt is rejtély. Melynek megoldásához is közelebb vihet az ügy újabb fejleménye, miszerint a washingtoni agrárminisztérium emberei (Washington State Department of Agriculture, WSDA) egy csapda segítségével befogtak egy példányt, amelyet így közelebbbről is megvizsgálhatnak – írta az IFL Science.

A csapat arra még nem jött rá, hogy az elfogott óriásdarázs egy dolgozó rovar vagy maga a királynő. Hogy a kérdésre választ kapjanak, a kimúlt darazsat laborkörülmények közt is megvizsgálják, hátha más érdekességet is megtudnak róla.

Balra az ázsiai lódarázs dolgozó példánya, jobb szélen pedig a királynő. Középen a most befogott példány látható.
©

A darázs befogása azért is fontos, mert a minisztérium szerint ezzel közelebb jutottak ahhoz, hogy megtalálják a kaptárt, ahol a többi rovar is található. Utóbbi azért hangsúlyos, mert az új darázsfajta invazív faj, és veszélyt jelent a "rendes", megszokott darazsakra. Az ázsiai lódarázshoz hasonló rovarféle ráadásul igen erős méreggel rendelkezik, ha pedig több támad az emberre,

az a szakértők szerint végzetes is lehet.

Ha máskor is tudni szeretne hasonló dolgokról, lájkolja a HVG Tech rovatának Facebook-oldalát.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Megduplázhatja az orvosok bérét a kormány

Megduplázhatja az orvosok bérét a kormány

György herceg ajándékából diplomáciai gondok lehetnek

György herceg ajándékából diplomáciai gondok lehetnek

Emlékházzá alakítják Kocsis Zoltán otthonát

Emlékházzá alakítják Kocsis Zoltán otthonát