szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

A Microsoft-társalapító, mostanában leginkább egészségügyi innovációval foglalatoskodó Bill Gates szerint bizonyos országokban hamarabb véget érhet a koronavírus-járvány, míg a többinél hosszabb lesz az út az alagút végéig.

Koronavírus - a második hullám
Fél évvel a koronavírus-világjárvány tavaszi kitörése után megérkezett a pandémia második hulláma. A fertőzöttek számának radikális emelkedése egyre több országot kényszerít ismét korlátozások bevezetésére annak ellenére, hogy a világgazdaság még magához sem tért a tavaszi járványkitörés hatásaitól. A jelek szerint a második hullám Magyarországot is elérte. Kövesse híreinket!
Friss cikkek a témában

Mivel a fejlődő országokat érinti legsúlyosabban a koronavírus-járvány, ezeknek a területeknek lesz szüksége a legtöbb időre, hogy megállítsák a fertőzést, és kiheverjék a kórokozó nyomán jött gazdasági válságot – így fogalmazott a Wirednek adott interjúban Bill Gates.

A világ egyik leggazdagabb embere, a Microsoft társalapítója szerint a fejlett országok egészségügyi rendszere jobb állapotban van, ezért a vírus leküzdése is könnyebb folyamat. Azt ugyanakkor nem gondolja, hogy a kórokozó 2021-nél hamarabb eltűnik az életünkből. A fejlődő országokban pedig akár 2022-ig végéig is eltarthat a járvány és hatása.

A vakcináról szólva Gates azt mondta: a vírus ellen biztosan lesz oltóanyag, de szerinte inkább azt a kérdést kellene feltenni, vajon mely országok jutnak majd hozzá elsőként. Az ugyanis biztosan látszik, hogy eleinte csak a világ egyik fele szerez majd védettséget a kórokozó ellen, a többieknek pedig várniuk kell.

[Bill Gates figyelmeztet: ha a piac dönt a koronavírus-gyógyszerről, az katasztrófához vezethet]

Gates ugyanakkor kijelentette: egy oltóanyagot nem lehet politikai nyomásra elkészíteni. Szerinte a biztonságnak kell az elsődleges szempontnak lennie, máskülönben olyan mellékhatások és szövődmények alakulhatnak ki, amelyek komolyabb problémákhoz is vezethetnek. Kína és Oroszország szerinte tipikusan olyan nemzetek, amelyek fejvesztve készítik a vakcinát, és nem ügyelnek a részletekre.

Gates az interjúban bírálta az amerikai járványkezelést és a Trump-kabinetet, amely szerinte felelőtlenül járt el.

Ha máskor is tudni szeretne hasonló dolgokról, lájkolja a HVG Tech rovatának Facebook-oldalát.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Már a sportakadémiáknak is van miniszteri biztosuk

Már a sportakadémiáknak is van miniszteri biztosuk

A Semmelweis Egyetem megmutatta egy 30-as beteg CT-felvételeit, aki két hétig volt lélegeztetőgépen

A Semmelweis Egyetem megmutatta egy 30-as beteg CT-felvételeit, aki két hétig volt lélegeztetőgépen

Kicsit múlt, nagyon jövő: teszten a helyes Honda e

Kicsit múlt, nagyon jövő: teszten a helyes Honda e