szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

A járvány miatt a magyar kis- és középvállalatok 70 százaléka kénytelen volt átállni az online munkavégzésre, amihez megfelelő informatikai háttérre volt szükség. A vállalatok felének ez nem jelentett gondot, ám minden ötödik cégnél komoly fejtörést okozott az új helyzet – derült ki a ServerElite felméréséből.

Az elsősorban használt szerverekkel foglalkozó informatikai vállalkozás tájékoztatása szerint a magyar cégek 21 százalékánál a járványhelyzet tette világossá azt, hogy az informatikai rendszer nem elég fejlett. A több mint 1500 válaszadó 57 százaléka véli úgy, hogy a megváltozott igényeket is ki tudta szolgálni informatikai infrastruktúrája, 22 százalékuknál ez kisebb fejlesztéssel megoldható volt.

“Sok cégnél korábban nem volt jellemző a távmunka, így a biztonságos távoli munkavégzést garantáló VPN szerverek csak kis létszámú munkavállalói elérésre lettek tervezve. A járvány miatt azonban jóval többen, szinte mindenki otthon maradt, ami jelentős kihívás elé állította a cégek informatikai rendszereit” – mondja Marosán Andrea, a ServerElite ügyvezető igazgatója. Mivel korlátozott kapacitások álltak rendelkezésre ahhoz, hogy távolról is használhassák a vállalati rendszereket, így jellemzően két kényszermegoldás született.

Az egyik szerint egyszerre csak a munkavállalók egy részét engedték be. Így nem terhelték le a rendszereket, ugyanakkor az alkalmazottak egy része arra az időre nem tudott dolgozni. A másik megoldás az volt, amikor mindenkit beengedett a szerver – így mindegyik munkavállaló tudott dolgozni, de mivel mindenki lassabban, szintén kiesett jelentős mennyiségű termelékenység.

“Nagyon demotiváló és lehangoló, amikor ugyanannyi idő alatt kevesebb munkát tudunk elvégezni, mert sokkal lassabb a rendszer annál, mint amit megszoktunk” – foglalja össze alighanem sokak tavaszi–nyári tapasztalatát Marosán Andrea.

©

A felmérésből az is kiderült, hogy a hazai kkv-k 7 százaléka szerint a céges informatikusok felkészültsége nem volt elégséges a helyzet lekezeléséhez. A válaszadók további 38 százaléka nyilatkozott úgy, hogy alapvetően elégedett, de azért a jövőben jó lenne továbbképezni az informatikus kollégákat.

A Covid-19 első hullámának lecsengésével az azonnali beruházásokat a megkérdezettek 44 százaléka további IT-fejlesztésekkel kívánja bővíteni, ezzel felkészülve a későbbi váratlan helyzetek kezelésére.

Ha máskor is tudni szeretne hasonló dolgokról, lájkolja a HVG Tech rovatának Facebook-oldalát.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Hétfőtől csak az alsósok és az ovisok járhatnak be Lauder Javne Iskolában

Hétfőtől csak az alsósok és az ovisok járhatnak be Lauder Javne Iskolában

Vujity Tvrtko titokzatos búcsúposztban köszönt el a követőitől

Vujity Tvrtko titokzatos búcsúposztban köszönt el a követőitől

Lezsák Sándorékhoz került Rendszerváltás Történetét Kutató Intézet

Lezsák Sándorékhoz került Rendszerváltás Történetét Kutató Intézet