szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Egy Matt Kruse nevű fejlesztőnek olyannyira nem tetszik az új Facebook-kinézet, hogy úgy döntött: némi kozmetikai trükközéssel visszahozza a régit, e tudást pedig másokkal is megosztja. A programozó nem a Facebook alkalmazottja, a szoftver tehát nem hivatalos, de telepítése ettől függetlenül biztonságosnak látszik.

A Facebook rövidesen minden felhasználójánál aktiválja az új kinézetet, a régi dizájn pedig eltűnik, és többet nem lesz előhívható. Ezt elégelte meg egy Matt Kruse nevű fejlesztő, aki nemrég úgy döntött: elkészít egy programot, egy böngészőbővítményt, amellyel visszaszerezhető, és meg is tartható a jól ismert dizájn.

Mielőtt azonban rátérnénk a módszer ismertetésére, nem árt tudni, hogy a felhasználó milyen módon tudja azt igénybe venni. Az első és legfontosabb, hogy a bővítmény engedélyt kér a facebook.com weboldalon/szolgáltatásban való összes adat kezeléséhez. Ez önmagában nem probléma, sok szoftver kér hasonlót – de azért fontos megjegyezni.

Kruse ugyanakkor megbízható programozónak tűnik, aki több alkalommal készített már hasznos segédprogramokat a közösségi oldalakhoz. Szakmai oldalán részletesen leírja, milyen munkákat végzett eddig, és mióta foglalkozó webprogramozással. Az oldalon az Ars Technica egyik korábbi írása is megtalálható, a patinás technológiai lap korábban ugyanis hosszabb beszélgetést készített vele. (Ez már garanciát jelenthet arra, hogy Kruse nem az a fajta, aki jelszavak ellopására, gyors meggazdagodásra utazik.)

A fejlesztő legfrissebb munkája, mint azt már fentebb említettük, nem csinál mást, mint visszahozza a régi Facebook-kinézetet. A program nagy előnye, hogy a felhasználónak nem kell állítgatnia semmit: a feladat mindössze annyi, hogy telepíteni kell a vonatkozó bővítményt, a Facebook pedig azonnal át-, illetve visszaáll a régi (felül kék csíkos) dizájnra. (A trükk természetesen csak abban a böngészőben működik, amelyben magát a Facebookot használja az ember.)

©

A bővítményt ide kattintva lehet letölteni, illetve hozzáadni a böngészőhöz. Kruse úgy készítette el, hogy az egyre népszerűbb Chrome-alapú) Microsoft Edge-dzsel és a Google Chrome-mal is működjön. A szoftver ezen kívül a Mozilla Firefoxot is támogatja. Fizetni egyik esetben sem kell.

Ha máskor is tudni szeretne hasonló bővítményekről, lájkolja a HVG Tech rovatának Facebook-oldalát.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
A magyarok fele még mindig szegénynek érzi magát

A magyarok fele még mindig szegénynek érzi magát

Vizsgálja a rendőrség, hogy köze volt-e az orvosának Maradona halálához

Vizsgálja a rendőrség, hogy köze volt-e az orvosának Maradona halálához

Beválaszotta a parlament Gottfried Pétert a Monetáris Tanácsba

Beválaszotta a parlament Gottfried Pétert a Monetáris Tanácsba