szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Miután nagy a konkurensek nyomása, a Google is kénytelen fejleszteni okostermosztátját, a Nestet. Úgy hírlik, hogy az egyik izgalmas projektjének végeredménye is a készülékbe kerülhet.

Az úgynevezett Soli projekt (Project Soli) még néhány évvel ezelőtt indult a Google ATAP (Advanced Technology and Project) házon belüli inkubátorában. A technológia lényege, hogy apró radar követi a kéz mikromozgásait. A Google elsősorban okostelefonjaihoz képzelte el ezt a megoldást, mondván, kapcsolat nélküli kapcsolattartásról van szó, ugyanis egyszerű kézmozdulatokkal vezérelhető a készülék.

De úgy tűnik, nem csak az okostelefonok kaphatják meg ezt a technológiát, ugyanis nemrégiben egy új Google-termosztátot fedeztek fel egy FCC-listát (Federal Communications Comission, az Egyesült Államok Szövetségi Kommunikációs Bizottsága), méghozzá a Soli gesztusvezérléssel kiegészítve. A Google már elég régóta nem frissítette okostermosztátját, azaz úgy is mondhatjuk, hogy ideje volt már megjelenni valamilyen újítással.

A tesztjelentés szerint az új G4CVZ termosztát modell nemcsak a wifi 802.11n támogatást (2,4 5 GHz) és Bluetooth LE-t tartalmaz, hanem egy „60 GHz-es radart” is. Persze nincs utalás arra, hogy mire használják (az FCC tesztelése csak arra összpontosít, hogy a vezeték nélküli frekvenciák megfelelnek-e az ügynökség biztonsági és teljesítményi normáinak), azonban – jegyzi meg a Slashgear – egyáltalán nem ismeretlen ez az összetevő.

©

Mint említettük, a Google elsősorban okostelefonokba képzelte el ezt a technológiát, azonban néhány megoldás, amelyet eredetileg a Soli köré helyezett, hasznosabb lehet egy intelligens otthonban. A Nest esetében az egyik lehetőség például az, hogy az új termosztátnál távolabbról integetve is emelni vagy csökkenteni lehet a hőmérsékletet vagy a légkondicionáló beállításait anélkül, hogy beszélnie kellene a Google Segéddel vagy használni a telefont. A mozgások nyomon követésére is használni lehetne egy ilyen eszközt, azaz a termosztát tudná, mikor üres egy lakás, és ennek megfelelően állítaná be a hőmérsékletet. Várható, hogy rövidesen többet is megtudhatunk a Google felturbózott okoseszközéről.

Ha máskor is tudni szeretne hasonló dolgokról, lájkolja a HVG Tech rovatának Facebook-oldalát.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Razziáztak a rendőrök: 88 autót kaptak el buszsávban

Razziáztak a rendőrök: 88 autót kaptak el buszsávban

Meghalt Spencer Davis beatlegenda

Meghalt Spencer Davis beatlegenda

Jól kezdett a Fradi, de bedarálta a Barcelona – videók

Jól kezdett a Fradi, de bedarálta a Barcelona – videók