szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Az Európai Űrügynökség (ESA) tudósai szerint négy tó is van a Mars felszíne alatt. A meglepő kijelentést a Mars Express nevű műhold adataira alapozza a kutatócsoport.

A tudósok még 2018-ban jelentették be, hogy valószínűleg folyékony víz lehet a Mars felszíne alatt. A felfedezést ugyanakkor kellő óvatossággal kezelte a szakma, az ugyanis csupán 29 (2012 és 2015 között elvégzett) megfigyelésen alapult, ami egy ilyen kijelentéshez kevés. Egy új kutatás viszont arról árulkodik, hogy igazuk volt a szakembereknek.

A Nature Astronomy című tudományos lapban megjelent publikáció szerint a kutatók 2012 és 2019 között mintegy 134 megfigyelést végeztek el, ami alapján arra jutottak, valóban folyékony víz lehet a marsi felszín alatt. A kutatók ehhez az Európai Űrügynökség (ESA) Mars-kutató űrszondáját, a Mars Expresst használták, amely a bolygó déli sarkvidékét vizsgálta. A műszer rádiójelei letapogatták a Marsot, majd a visszaverődő jelekből a szakemberek kiolvashatták, hogy milyen anyagról érkezett vissza a hullám. (A Földön ugyanezt a technológiát használják a gleccsertavak kutatásához.)

 

©

A mérések alapján a szakemberek úgy vélik, a nagyjából egy kilométer vastag jégpáncél alatt egy mintegy 75 ezer négyzetkilométernyi területen húzódik meg a tó. Pontosabban a tavak, ugyanis valószínűleg többről van szó. A legnagyobb körülbelül 30 kilométer átmérőjű, a másik három ennél jóval kisebb, csupán néhány kilométer átmérőjű lehet.

Bár az eredmény valóban izgalmas, néhány szakértő továbbra is úgy véli, hogy nem fogunk folyékony vizet találni a Marson. Jack Holt, a NASA egyik tudósa szerint a felszín alatt nincs elég hőáramlás ahhoz, hogy ott folyékony vízre bukkanjunk. Ha mégis, azoknak nagyon sósnak kell lenniük, hogy ne fagyjanak meg. Egyébként a vízi élet alapfeltétele, hogy a víz ne legyen sósabb az átlagos tengervíz sósságának ötszörösénél.

Ha máskor is tudni szeretne hasonló dolgokról, lájkolja a HVG Tech rovatának Facebook-oldalát.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Koronavírusos betegek ellátására áll át a Semmelweis Egyetem pszichiátriai klinikája

Koronavírusos betegek ellátására áll át a Semmelweis Egyetem pszichiátriai klinikája

A NAV-nál kell majd iparűzési adót fizetni

A NAV-nál kell majd iparűzési adót fizetni

"Fájdalmas procedúra" – Egy orvos bemutatta, hogyan kötik lélegeztetőgépre a beteget

"Fájdalmas procedúra" – Egy orvos bemutatta, hogyan kötik lélegeztetőgépre a beteget