szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

A Hacksmith YouTube-csatorna mérnök végzettségű videósa olyan fénykardot készített, amely már majdnem úgy működik, mint az igazi.

James Hobson egyike azoknak a youtubereknek, akik régebb óta próbálnak működő fénykardot készíteni, de nála most révbe is ért a munka: megszületett ugyanis az első olyan eszköz, amelynek nyalábja a filmes verzióhoz hasonlóan visszakúszik a foglalatba, ráadásul vág is.

Hobs munkáját profi háttértechnika segítségével végezte, amelyhez igencsak jól jött a mérnöki képesítése is. A nyaláb valójában égő propángáz, amely pontosan 2200 Celsius-fokos. Hobs ez utóbbit egy kis tartályból juttatja a markolatba, amit a táskaszerűen a hátán visel.

A youtuber két videót is közölt a különleges fénykardról. Az egyikben a markolat elkészítését lehet szemügyre venni (és persze minden berendezést, amit Hobsék felhasználtak hozzá), a másikban pedig a munka éles, gyakorlati próbáját. Az ajtókat és acéllemezt még ez a kard sem vágja ketté, de azért így is komoly kár okozható vele. Ez utóbbi alább látható:

Érdekesség, hogy a sugár színe a hozzáadott anyagoktól függően változtatható: a nátrium-klorid hatására például sárgásra vált, stroncium-kloriddal pedig vörösre.

Ha máskor is tudni szeretne hasonló dolgokról, lájkolja a HVG Tech rovatának Facebook-oldalát.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
650 lóerős villanyautóként támad a BMW i7

650 lóerős villanyautóként támad a BMW i7

Rudolf Péter az SZFE-ről: A megosztottság egyszerűsít

Rudolf Péter az SZFE-ről: A megosztottság egyszerűsít

Az Index új vezérigazgatója a hvg360-nak: „Az Indexre egy nagyon komoly üzletként tekintek”

Az Index új vezérigazgatója a hvg360-nak: „Az Indexre egy nagyon komoly üzletként tekintek”