szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

A látássérültek hétköznapjaiban is sokat segíthet az új algoritmus, ami szinte olyan pontosan mondja meg, mit lát egy fényképen, mint ahogy azt az ember tenné.

Különféle cégek és kutatók régóta dolgoznak már olyan algoritmusokon, melyek viszonylag pontos leírást képesek adni arról, mi szerepel egy fotón. A Google még 2016-ban jelentette be, hogy olyan mesterséges intelligenciát készítettek, ami majdnem úgy képes felcímkézni a képeket, mint ahogy az emberek: 94 százalékos egyezéssel. A jelek szerint a Microsoftnál sem ültek ölbe tett kézzel a mérnökök, a redmondi cég ugyanis azt állítja, olyan rendszert fejlesztett, amelytúlszárnyalja a Google szoftverét. A Microsoft szerint a mostani megoldásuk kétszer olyan jó, mint amit 2015 óta használnak.

A cég hozott is néhány példát arra, milyen mértékű a változás. Míg korábban az algoritmus csak azt tudta megmondani, hogy egy macskáról közeli kép készült, addig most már azt is látja, hogy egy szürke macskát ábrázol a fénykép, aminek csukva van a szeme. (Az ember számára ez pofonegyszerű feladat, de a gépeknek/szoftvereknek nagyon sok mindenre szüksége van ehhez.)

A dologban a legjobb az, hogy a Microsoft máris elérhetővé teszi a fejlesztők számára az algoritmust, amit így a saját szolgáltatásaikba is be tudnak építeni. Sőt, a Microsoft beletette saját Seeing AI nevű alkalmazásába is, ami a látássérült emberek hétköznapjait segíti azzal, hogy elmondja, mi veszi őket körül.

Az újdonság még idén beépül a PowerPointba, de megjelenik majd a Microsoft szövegszerkesztőjében (Word) és levelezőjében (Outlook) is.

Eric Boyd, a fejlesztés oroszlánrészét elvégző Microsoft-részleg, az Azure AI egyik vezetője szerint a megoldásnak köszönhetően a felhasználók hamarabb találhatnak meg egy képet a keresőmotor segítségével, mint eddig, míg a látássérült felhasználók a korábbinál sokkal könnyebben navigálhatnak majd az interneten és a különféle szoftverekben.

Ha máskor is tudni szeretne hasonló dolgokról, lájkolja a HVG Tech rovatának Facebook-oldalát.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Egy szál pólóban, majdnem 300-zal száguldott az autópályán egy 19 éves motoros Angliában

Egy szál pólóban, majdnem 300-zal száguldott az autópályán egy 19 éves motoros Angliában

Közel 200 ezer új fertőzöttet találtak az USA-ban egy nap alatt

Közel 200 ezer új fertőzöttet találtak az USA-ban egy nap alatt

Rekordot döntött, de otthagyja az Instagramot David Attenborough

Rekordot döntött, de otthagyja az Instagramot David Attenborough