szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?
Értékelje a cikket:
Köszönjük!

Még 2017 végén derült ki, hogy az Apple szándékosan lassítja a régebbi iPhone-okat, erről pedig nem szól a felhasználóknak. Emiatt márciusban már kártérítésre kötelezték a céget, most pedig újra így döntött egy amerikai bíróság.

Újabb 113 millió dolláros kártérítést fizethet a felhasználóknak az Apple az iPhone-ok szándékos lassítása miatt – derült ki a Washington Post cikkéből. A lap szerint összesen 34 amerikai állam vett részt a cupertinói cég ellen indított perben, a bíróság most számukra döntött kedvezően.

A "Batterygate" néven elhíresült ügy már évek óta zajlik. A történet lényege röviden annyi, hogy 2017 végén kiderült, az Apple egy titokban tartott technológia segítségével szándékosan lassítja a régebbi iPhone-okat. Erről a cég azt állítja, azért van rá szükség, hogy megóvja a készülékek akkumulátorát, hogy azok így biztonságosan tudjanak működni. A megoldás azonban érthetően sok felhasználót felháborított, ahogy az is, hogy az Apple egyetlen szót sem szólt a hosszú évek óta alkalmazott gyakorlatáról.

Emiatt először márciusban indultak el a csoportos polgári perek, amely végén az Apple belement, hogy létrehoz egy 500 millió dolláros keretet, amelyből kártalanít bizonyos felhasználókat. Ehhez hasonló döntés született most is, ezúttal az említett 113 millió dolláros keretösszegről.

Mark Brnovich ügyész szerint a nagy technológiai cégek számonkérhetők kell hogy legyenek, hogy a felhasználók megtudhassák, mit titkolnak előlük a vállalatok. A mostani döntés értelmében az Apple-nek tisztáznia kell azt is, miként kezelte az akkumulátor állapotát és a készülékek energiaellátását.

Az Apple korábban egy 25 millió dolláros büntetést is fizetett a francia hatóságoknak. A CNBC szerint egyébként az App Store 2019-ben mintegy 50 milliárd dollárt termelt a cégnek, így az iPhone-ok után a második legfontosabb bevételi forrásukat jelenti az alkalmazásbolt.

Ha máskor is tudni szeretne hasonló dolgokról, lájkolja a HVG Tech rovatának Facebook-oldalát.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Kisebb havazás jön a hétvégén

Kisebb havazás jön a hétvégén

Pulitzer József, a szakma mélységeit és magasságait is megjárt sajtóguru

Pulitzer József, a szakma mélységeit és magasságait is megjárt sajtóguru

Vérhigítóval és vitaminnal kezelte magát a Semmelweis Egyetem koronavírusos rektora

Vérhigítóval és vitaminnal kezelte magát a Semmelweis Egyetem koronavírusos rektora