szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Franciaország után az Egyesült Államokban is hajlandó kártérítést fizetni az Apple az egyes iPhone-modelleket érintő "Batterygate" miatt.

Az iPhone-ok lassítása miatt kipattant jogi ügyek eredményeként Amerikában is hajlandó kártérítést fizetni az érintett felhasználóknak az Apple – írta a Reuters. A francia versenyhivatal korábban 25 millió euróra büntette a céget ugyanezért.

Az iPhone-ok lassítása, vagy ahogy a sajtóban elterjedt, a "Batterygate" egy évek óta húzódó ügy. A jelenségről kezdetben nem volt tudomása a felhasználóknak, ők minden esetben úgy hitték, hogy a telefonjuk egyszerűen elhasználódott. Valójában azonban az történt, hogy az Apple egy szoftveres frissítéssel szándékosan lejjebb vett a teljesítményből, hogy a készülékek akkumulátora tovább bírja. Azóta már a felhasználó dönthet arról, akar-e élni ezzel a lehetőséggel.

Az Egyesült Államokban zajló jogi procedúra nemrég újabb fejleménnyel bővült: az Apple itt is belement, hogy kártérítést fizessen azoknak az (amerikai) iPhone-tulajdonosoknak, akik a termék 6-os vagy 7-es kiadását használják. A kártérítés az iPhone 6 Plus, 6S, 6S Plus, 7 Plus és SE modelleket is érinti. A vonatkozó egyezség már megszületett, sajtóhírek szerint az csupán a bíróság végleges jóváhagyására vár.

A megállapodás szerint a cupertinói vállalat készülékenként 25 dollárt fizetne a károsultaknak, de az összeg elsősorban a jogosultak számától függ. Az biztos, hogy az Apple-nek összesen legalább 310 millió dollárt kell fordítania a "jóvátételre", de az összeg elérheti az 500 millió dollárt is. A céget emellett más költségek is terhelik, a perköltségekre például 90 millió dollár megy.

Bár a mostani ügyre az Apple még nem reagált hivatalosan, szinte biztos, hogy ugyanazt fogják kommunikálni, mint azelőtt. A cég mindeddig úgy vélekedett, hogy a lassítás valójában egy biztonsági megoldás, ami a felhasználók érdekeit szolgálta.

Csak hát épp szólni felejtettek el róla.

Ha máskor is tudni szeretne hasonló dolgokról, lájkolja a HVG Tech rovatának Facebook-oldalát.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Tulajdonost vált a magyarországi Aegon

Tulajdonost vált a magyarországi Aegon

Jakab Péter Tiborcz Istvánról beszélt volna a parlamentben, de kikapcsolták a mikrofonját

Jakab Péter Tiborcz Istvánról beszélt volna a parlamentben, de kikapcsolták a mikrofonját

Ön is tesztelheti: itt a Spotify Stories

Ön is tesztelheti: itt a Spotify Stories