szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Az Apple belement, hogy 500 millió dollárig kártérítést fizessen bizonyos amerikai felhasználóknak, akik kifogásolták, hogy a cég visszafogja az iPhone-juk teljesítményét.

Évek óta húzódik már az Apple úgynevezett "Batterygate" nevű ügye, amely idén márciusban új fejezethez érkezett: az Egyesült Államokban benyújtott csoportos polgári perek eredményesen zárultak, az amerikai cég pedig belement, hogy egy 500 millió dolláros keretből kártérítést fizessen a csalódott amerikai ügyfeleinek.

A történet dióhéjban: 2017 végén nyilvánosságra került, hogy az Apple egy addig titokban tartott technika segítségével szándékosan lassítja a régebbi iPhone-okat. A különös gyakorlatot a cég állítása szerint a telefonok biztonságos működése érdekében végezték: ezzel ugyanis elejét vették a mobilok váratlan kikapcsolásának. Sokan azonban zokon vették, hogy az Apple a tájékoztatásuk nélkül döntött ilyesmiről, ezért pert indítottak a cég ellen.

Az ügy újabb fejleménye, hogy az érintettek már jelentkezhetnek az 500 milliós keret rájuk eső részére, ami a korábbi hírek alapján fejenként 25 dollárt, azaz kb. 8000 forintot jelent. Ez több mint elhanyagolható összegnek tűnik, legalábbis ahhoz képest, amit egyesek a lassításos jelenség miatt elköltöttek: többen ugyanis, miután fogalmuk sem volt, hogy az Apple a háttérben visszafogja a mobiljuk teljesítményét, inkább új iPhone-ra váltottak, a régebbi ugyanis egyre használhatatlanabbnak bizonyult.

Bánatpénzre ráadásul nem is mindenki jogosult, ugyanis csak az iPhone SE, 6, 6 Plus, 6s, 6s Plus, 7 és 7 Plus mobilok egyesült államokbeli vásárlói adhatnak be rá igényt, de közülük is csak azok, akik 2017. december 21. előtt vásároltak ezekből a készülékekből. A Phone Arena szerint a vigaszdíj igényléséhez egy erre a célra létrehozott weboldalon kell jelentkezni.

Ha máskor is tudni szeretne hasonló dolgokról, lájkolja a HVG Tech rovatának Facebook-oldalát.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!