szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

A biológusok egyik nagy álma, ha előre tudhatnák, hogyan változik egy fehérje alakja, és lesz belőle egyedülálló, háromdimenziós forma – a mesterséges intelligencia ebben is jónak tűnik.

A fehérjék az élet gyakorlatilag elengedhetetlen összetevői. Nagy, komplex, aminosavakból álló láncolatok ezek, a funkcióik pedig attól függően változnak, hogy a molekuláknak milyen szerkezetük van. A fehérjék változásának tanulmányozása, hogy milyen formává alakulnak, a biológusokat is lázban tartja, ráadásul igen régóta: 50 éve próbálnak rájönni a “trükkjére”. Egy, a BBC által bemutatott, újfajta mesterséges intelligencia, az AlphaFold azonban erre is képes volt választ adni, jelentős könnyítést adva ezzel a területen dolgozó tudósoknak.

A fehérjék térszerkezetének előrejelzése, illetve jobb megértése nem csak elméleti szempontból fontos. Azért is, mert a segítségével a betegségek kezelésére szolgáló új gyógyszerek fejleszthetők – emellett a biotechnológiai kutatásokat is forradalmasíthatja. A fehérjék szerkezetének pontos meghatározása bár bizonyos szinten most is lehetséges, ez ma még drága módszerekkel zajlik (ilyen például a röntgen-krisztallográfia is), az eljárások pedig túl komplikáltak.

A londoni DeepMind által fejlesztett MI viszont ezen a területen is bevethetőnek tűnik, pontosabban a fehérjeszerkezet előrejelzésben.

A fehérjeszerkezet predikciójával kapcsolatban egyébként versenyeket is rendeznek, egy tavalyi ilyen eseményen (ez volt a Casp-14) pedig épp az AlphaFold diadalmaskodott, messze lekörözve a vetélytársak hasonló megoldásait. Utóbbi azért is hangsúlyos, mert a Google anyacégéhez tartozó vállalat csak néhány éve, 2016 óta foglalkozik a fehérjefeltekeredés problémájával. (A DeepMindnak van egy másik nagy tudású programja is, az AlphaGo, amely több alkalommal bizonyított a világ legjobb videojátékosai ellen.)

A szoftver bonyolult számítások révén, a fehérjék genetikai kódját is figyelembe véve dolgozik, majd pedig valószínűségi pontszámok alapján megpróbálja “megjósolni” a lehetséges struktúrákat. A programot egy adatbázisban tárolt fehérjekészlettel trenírozták, tehát nem csak úgy ért a molekulák különlegesebb vizsgálatához. Az AlphaFold pedig olyannyira jól működik, hogy a Kaliforniai Egyetem (UC) tudományos testületének egy tagja is valóban figyelemreméltó eszköznek nevezte.

A BBC azt írja, a fehérjék szerkezetének jobb megismerése hatalmas segítséget jelenthet a betegségek elleni kezelések, gyógyszerek kifejlesztésében, és az olyan problémák tanulmányozásában is, mint a rák és a demencia – vagyis az AlphaFold idővel akár ezen a területen is fontos előre lépeseket hozhat. A fehérszerkezet változásának kutatása nem mellesleg a mostani világjárvány miatt is hangsúlyos.

Ha máskor is tudni szeretne hasonló dolgokról, lájkolja a HVG Tech rovatának Facebook-oldalát.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Utazási korlátozásokat vezethet be az EU

Utazási korlátozásokat vezethet be az EU

Jön a visszapattanás a magyar gazdaságban, kérdés, mi marad, ami vissza tud pattanni

Jön a visszapattanás a magyar gazdaságban, kérdés, mi marad, ami vissza tud pattanni

Online aukción lehet megszerezni Paul Walker BMW M1-esét

Online aukción lehet megszerezni Paul Walker BMW M1-esét