szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Találtak egy nyércet az Egyesült Államokban, amelyikben ott volt a koronavírus. Csakhogy ez az állat nem fogságban élt, hanem a szabadban.

Koronavírus – a második év
Több mint egy év telt el azóta, hogy a kínai hatóságok egy új, sebesen terjedő vírus felbukkanását jelentették a WHO-nak. Aligha akad azóta olyan ember a világon, aki ne hallotta volna a Covid–19 kifejezést, és mind többen gyászolnak rokont vagy barátot, akivel az új betegség végzett, miközben egzisztenciák dőltek romba hetek alatt, és a teljes életünket átírta a járvány. Mostanra elkészültek az oltások is, ami viszont nemcsak reményt, de ismét rengeteg kérdést is felvet, miközben a vírust nem hogy megállítani nem sikerült, de újabb mutációja is fenyeget. E harc a részleteit találja meg cikksorozatunkban.
Friss cikkek a témában

Egy vadon élő nyércben is kimutatták a koronavírus egy újabb fajtáját az Egyesült Államokban – számolt be róla a BBC. Nyérceknél korábban csak fogságban tartott egyedéknél találták meg a kórokozót.

A nyércek fertőzöttségét jól mutatja, hogy a világ több országában, köztük Dániában is milliószám öltek le a főleg szőrméje miatt tenyésztett állatból, miután a szakemberek a koronavírus egy olyan változatát találták meg bennük, amely az embernek is átadható.

Olyan azonban még nem fordult elő, hogy egy szabadban élő nyércben is kimutatható legyen a vírus.

A kutatók szerint a szabadban élő állatok nagy valószínűséggel egymást megfertőzve terjesztik a kórokozót. Utóbbi elméletet erősíti az is, hogy az elfogott példányban ugyanazt a vírustörzset azonosították, mint amit a farmokon élő nyércekben is megtaláltak.

Oroszország szerint a tenyésztett állatokat kifejezetten nekik készített koronavírus-oltással lehet a leghatékonyabban védetté tenni a vírussal szemben.

Ha máskor is tudni szeretne hasonló dolgokról, lájkolja a HVG Tech rovatának Facebook-oldalát.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
A vakcinaviták a Brexit híveit erősítik az Egyesült Királyságban

A vakcinaviták a Brexit híveit erősítik az Egyesült Királyságban

Tízezer tesztet oszt szét a diákok és pedagógusok szűrésére a főváros

Tízezer tesztet oszt szét a diákok és pedagógusok szűrésére a főváros

Vágó István: Nem az oltások ellen, hanem a megbízható oltások mellett kampányolunk

Vágó István: Nem az oltások ellen, hanem a megbízható oltások mellett kampányolunk