szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Az amerikai kutatók öt hónapon át monitorozták 297 egészségügyi dolgozó állapotát, hogy kiderüljön, mennyire képes jelezni a karjukon hordott Apple Watch a koronavírus-fertőződést.

Koronavírus – a második év
Több mint egy év telt el azóta, hogy a kínai hatóságok egy új, sebesen terjedő vírus felbukkanását jelentették a WHO-nak. Aligha akad azóta olyan ember a világon, aki ne hallotta volna a Covid–19 kifejezést, és mind többen gyászolnak rokont vagy barátot, akivel az új betegség végzett, miközben egzisztenciák dőltek romba hetek alatt, és a teljes életünket átírta a járvány. Mostanra elkészültek az oltások is, ami viszont nemcsak reményt, de ismét rengeteg kérdést is felvet, miközben a vírust nem hogy megállítani nem sikerült, de újabb mutációja is fenyeget. E harc a részleteit találja meg cikksorozatunkban.
Friss cikkek a témában

Az okosórák és a különböző, sportoláshoz készült viselhető okoseszközök már egy héttel azelőtt jelezhetik a koronavírus-fertőzést, hogy a viselője tüneteket érezne magán – derült ki abból a kutatásból, amit a New Yorkban található kórház, a Mount Sinai szakemberei végeztek el. A kutatók arra jutottak: az Apple Watch képes érzékelni a viselője szívverésének apró változásait, ami arra utalhat: megfertőződhettek a vírussal.

A CBS News beszámolója szerint a Warrior Watch névre keresztelt projektben a kutatók 297 egészségügyi dolgozó állapotát figyelték meg 2020. április 29-e és szeptember 29-e között. A csoport tagjai végig olyan Apple Watch-ot viseltek, amelyre egy speciális, a szívfrekvencia-variabilitást (HRV) mérni képes alkalmazást is telepítettek.

Robert P. Hirten, a tanulmány szerzője szerint azt tapasztalták, hogy a koronavírus-fertőzés tünetei megjelenése előtt már egy héttel megváltozott az illető HRV-je.

©

A viselhető okoseszközök hasznossága szempontjából hasonló eredményre jutottak a Stanford Egyetem kutatói is. Ők szintén azt találták, hogy a különböző – például az Apple vagy a Fitbit által gyártott – készülékek az esetek 81 százalékában képesek voltak akár kilenc és fél nappal a tünetek megjelenése előtt jelezni a fertőződöttséget azzal, hogy változást érzékeltek a nyugalmi állapotban mért pulzusszámban.

Mivel a koronavírus-járvány legyőzésének egyik alapfeltétele, hogy egy fertőzött mielőtt karanténba kerüljön, így ezek az eszközök komoly segítséget jelenthetnek a betegség ellen folytatott harcban.

Az Engadget beszámolója szerint korábban az amerikai Princeton Egyetem is végzett hasonló kutatásokat, ennek eredményeként pedig a NeuTigers nevű cég kifejlesztette a CovidDeep nevű mesterséges intelligenciát, ami az Empatica E4 névre keresztelt viselhető eszköz segítségével monitorozta a betegek különböző paramétereit. A szakemberek azt találták, hogy a technológiával 90 százalékos hatékonysággal tudták kiszűrni a fertőzötteket.

A tervek szerint a NeuTigers saját alkalmazást dob majd piacra, amit a különböző gyártók viselhető eszközeire lehet majd telepíteni.

Ha máskor is tudni szeretne hasonló dolgokról, lájkolja a HVG Tech rovatának Facebook-oldalát.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Hogyan ismernek fel dolgokat az algoritmusok?

Hogyan ismernek fel dolgokat az algoritmusok?

A mai ötvenesek már mások: de mi változott?

A mai ötvenesek már mások: de mi változott?

Legyőzhetjük a vírust, de utána hosszú romeltakarítás jön

Legyőzhetjük a vírust, de utána hosszú romeltakarítás jön