szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Négy év szolgálat után távozott az amerikai média- és hírközlési hatóságként működő FCC vezetője, Ajit Pai. A volt amerikai elnök, Donald Trump által kinevezett szakemberre leginkább érdekes kijelentései miatt emlékezhetnek majd a tengerentúli internetezők.

Donald Trump volt amerikai elnökkel együtt távozott hivatalából a szövetségi távközlési bizottság (FCC) első embere is. Ajit Pai mandátuma hivatalosan öt évre szólt, de ezt nem töltötte ki, bő egy évvel annak lejárta előtt elköszönt a pozíciótól (és azzal együtt a szervezettől is), ahova maga Trump nevezte ki 2017-ben.

Pai távozása előtt arra figyelmeztetett, hogy a hatóságok számára a következő évek hangsúlyos feladata lesz a Kína felől érkező – elsősorban a hálózatok működését veszélyeztető – nemzetbiztonsági fenyegetések elhárítása. A jogász végzettségű Pai arra alapozva mondta ezt, hogy a Kínai Kommunista Párt szerinte rosszindulatú kódok befecskendezésével az Egyesült Államok és szövetségeseinek hálózatát megfigyelésre is felhasználhatja. (Korábban maga Trump is hasonló fenyegetésekről számolt be, a vádaskodásra ugyanakkor egyetlen alkalommal sem tudott felmutatni bizonyítékot.)

Az Ajit Pai vezette FCC volt az is, amely a fentiekre hivatkozva kockázatos piaci szereplőnek bélyegezte a kínai hátterű Huaweit, majd elérték, hogy azok az amerikai cégek, amelyek a Huaweijel üzleteltek volna fejlesztéseikhez, ne tudjanak kormányzati forrásokat lehívni ehhez. Az FCC ugyanis nem csak egy hatóság, ez a szervezet határozza meg azt is, hogy az országon belül mely telekommunikációs cégek működhetnek.

Paira azért sem emlékeznek szívesen a tengerentúli internetezők, mert ő volt az, akit a netsemlegesség eltörléséről szóló amerikai viták során az internet felforgatójának kezdtek nevezni. A netsemlegesség elve kimondja, hogy az internetszolgáltatóknak pontosan ugyanolyan feltételek mellett kell biztosítaniuk bármilyen weboldal vagy szolgáltatás elérését. Így tehát nem preferálhatnak bizonyos online szolgáltatásokat, még akkor sem, ha azért egy cég akár fizetni is hajlandó lenne.

Az FCC emellett évről évre jelentést készít a kongresszus számára az államokban elérhető internetminőségről is. Ez utóbbi azért lényeges most, mert a főfelügyelet ezúttal is készített ilyet, a jegyzője pedig maga Pai. A dokumentum egyik hangsúlyos része az a megállapítás, amelyben a leköszönő vezető azt ecseteli: az olyan értékek, mint a 25 megabites le-, illetve a 3 Mbps-os feltöltés továbbra is kiváló hálózati kapcsolatot jelentenek. Aki egy kicsit is jártas a netsebesség témájában, az jól tudja, hogy ez a szávszélesség csupán korlátozott feladatokra alkalmas, az egyre több háztartásban megtalálható streamingszolgáltatásokhoz pedig egyáltalán nem előnyös.

Ha máskor is tudni szeretne hasonló dolgokról, lájkolja a HVG Tech rovatának Facebook-oldalát.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Kiesett a harmadikról és meghalt egy férfi a Wesselényi utcában

Kiesett a harmadikról és meghalt egy férfi a Wesselényi utcában

Videó: Kétszer egymás után is lezúzta a méregdrága luxusjacht a dokkot

Videó: Kétszer egymás után is lezúzta a méregdrága luxusjacht a dokkot

Piri Kati, holland EP-képviselő: Hollandul gondolkodom, magyarul érzek

Piri Kati, holland EP-képviselő: Hollandul gondolkodom, magyarul érzek