szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Míg egyes országokban az állam állja a beutazók PCR-tesztjét, több régióban csakis magánúton végzett vizsgálattal lehet igazolni, hogy az egyén nem koronavírus-fertőzött. Ennek a költségét azonban az érintettnek kell megfizetnie. Egyesek máris elkezdték kijátszani a rendszert.

Koronavírus – a második év
Több mint egy év telt el azóta, hogy a kínai hatóságok egy új, sebesen terjedő vírus felbukkanását jelentették a WHO-nak. Aligha akad azóta olyan ember a világon, aki ne hallotta volna a Covid–19 kifejezést, és mind többen gyászolnak rokont vagy barátot, akivel az új betegség végzett, miközben egzisztenciák dőltek romba hetek alatt, és a teljes életünket átírta a járvány. Mostanra elkészültek az oltások is, ami viszont nemcsak reményt, de ismét rengeteg kérdést is felvet, miközben a vírust nem hogy megállítani nem sikerült, de újabb mutációja is fenyeget. E harc a részleteit találja meg cikksorozatunkban.
Friss cikkek a témában

A világ egyes országaiban szinte napról napra változnak a koronavírus-járvány miatt hozott utazási szabályok. Némely helyeken 72 óránál nem régebbi PCR-teszttel engedik csak be az utazót, máshol ennél is frissebb eredményre van szükség. A jelenség további terheket ró az utazni vágyókra, míg ugyanis bizonyos területeken az állam finanszírozza a vizsgálatokat, vannak régiók, ahol az egyénnek ezt magának kell intéznie – a keletkező költséget pedig szintén ő fizeti meg. Hollandiában például csak a kijelölt magánlaboratóriumban végzett teszttel lehet belépni az országba, amely a Motherboard szerint több mint 100 eurós (nagyjából 35 ezer forintos) kiadást jelent személyenként. Ezt pedig nem mindenki akarja megfizetni.

A portál cikkében két olyan esetről is beszámol, amikor az egyén inkább meghamisította a teszteredményt, hogy megspórolja a vizsgálat költségét. Az érintettek név nélkül nyilatkoztak a lapnak, és mindketten a drága tesztekre hivatkozva trükköztek. Ennél valamivel hangsúlyosabb viszont, hogy a csaláshoz még szakértelem sem kellett:

egyikük az Adobe Photoshopban, a másik a Windowsba épített egyszerű rajzprogrammal, a Painttel szerkesztette át a dokumentumot – a hatóságnak egyik sem volt gyanús.

A Motherboard szerint a csalás alapja mindkét esetben az volt, hogy a vizsgálat dátumát – vagyis amikor a szűrés eredménye megérkezett – a számítógépen átírták egy frissebbre, a dokumentumot pedig újból kinyomtatták. Néhány repülőtéren csakis a dátumra kíváncsi a személyzet, az ellenőrzéshez nem használnak technikai eszközt, például QR-kód leolvasót, amely egy fokkal nehezebbé teszi a trükközők dolgát. De gyakori jelenség az is, hogy olyanok ellenőrzik a Covid-tesztek eredményét, akiket nem készítettek fel a gyanús elemek kiszűrésére. Így eleve nem tudnak különbségét tenni egy ügyesen átszerkesztett és egy valódi igazolás között.

Részben a fentieknek is köszönhetően tudott belépésre jelentkezni egy ismeretlen országba egy kisebb társaság, amelynek Covid-tesztjeit egyikük meghamisította. Azt nem közlik, pontosan hol és mikor történt az eset, és az sem ismert, melyik légitársasággal repültek. Ugyanakkor nem mindenütt van ilyen könnyű dolga a csalóknak: néhány nappal korábban összesen 45-en próbáltak hamis teszteredményekkel Horvátországba jutni, de még a határon lekapcsolták őket.

Ha máskor is tudni szeretne hasonló dolgokról, lájkolja a HVG Tech rovatának Facebook-oldalát.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
A Johnson & Johnson vakcina az összes engedélyt megkapta, már olthatnak is vele az Egyesült Államokban

A Johnson & Johnson vakcina az összes engedélyt megkapta, már olthatnak is vele az Egyesült Államokban

Hány kortárs női író könyve jelent meg tavaly Magyarországon?

Hány kortárs női író könyve jelent meg tavaly Magyarországon?

Egy nap alatt 130-an haltak bele a koronavírus-fertőzésbe

Egy nap alatt 130-an haltak bele a koronavírus-fertőzésbe