szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?
Értékelje a cikket:
Köszönjük!

A vártnál egy nappal később, de kiadta a Google a Chrome böngésző 90-es verziószámú változatát. A késlekedés nem volt véletlen: egy fontos biztonsági frissítés is bekerült a csomagba.

Még márciusban derült ki, hogy a Google április közepén adja majd ki a Chrome böngésző legújabb, 90-es verziószámú változatát. A cég most közzé is tette ezt, és érdemes is mielőbb frissíteni a szoftvert, ugyanis érkezett bele egy, a böngészés biztonságát növelő funkció.

Mindez a gyakorlatban azt jelenti, hogy a program mostantól akkor is a biztonságosabb https protokoll használatával nyitja meg a weboldalakat – a http helyett –, ha a címsorba nem írjuk ki a teljes címet.

A http és a https között annyi a különbség, hogy utóbbi a böngésző és a kiszolgáló közti adatfolyamot a (TLS/SSL) titkosítással látja el ahelyett, hogy egyszerű szövegként járna oda-visssza az információ. Emiatt a hackerek sem tudnak ahhoz hozzáférni olyan könnyen, mint amilyen könnyen bele tudnának hallgatni a http-protokollon keresztül áramló adatfolyamba.

Összefog a Microsoft és a Google, hogy jobb legyen internetezni

Azok a felhasználók, akik az Apple eszközein a Safarit, a windowsos számítógépen pedig a Chrome böngészőt használják, mostantól egyetlen gombnyomással szinkronizálhatják a két szoftverben tárolt jelszavaikat.

A Chrome 90-nek egyébként április 13-án kellett volna megérkeznie a felhasználókhoz. Ez végül – amerikai idő szerint április 14-én – történt meg, ennek oka pedig, hogy a Google javított egy újonnan felfedezett, nulladik napi sebezhetőséget is.

A böngésző új verziója egyelőre csak az asztali számítógépeken, valamint az androidos eszközökön vált elérhetővé, de a Google ígérete szerint hamarosan az iOS-t futtató készülékek is megkapják majd.

Hogy frissítette-e már magát a böngésző, azt a Beállítások – A Chrome névjegye menüponton keresztül nézhetjük meg. Amennyibe nem, ugyanitt el is tudjuk indítani a folyamatot, ami néhány másodpercet vesz csak igénybe, majd a csomag letöltése után újra kell indítanunk a böngészőt.

Ha máskor is tudni szeretne hasonló dolgokról, lájkolja a HVG Tech rovatának Facebook-oldalát.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!