szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?
Értékelje a cikket:
Köszönjük!

A legutóbbi időben már olyan nap is volt, amikor a 7 százalékot is elérte az arányuk. A brit koronavírus-mutáns lehet a háttérben.

Koronavírus – a második év
Több mint egy év telt el azóta, hogy a kínai hatóságok egy új, sebesen terjedő vírus felbukkanását jelentették a WHO-nak. Aligha akad azóta olyan ember a világon, aki ne hallotta volna a Covid–19 kifejezést, és mind többen gyászolnak rokont vagy barátot, akivel az új betegség végzett, miközben egzisztenciák dőltek romba hetek alatt, és a teljes életünket átírta a járvány. Mostanra elkészültek az oltások is, ami viszont nemcsak reményt, de ismét rengeteg kérdést is felvet, miközben a vírust nem hogy megállítani nem sikerült, de újabb mutációja is fenyeget. E harc a részleteit találja meg cikksorozatunkban.
Friss cikkek a témában

A koronavírus magyarországi áldozatainak száma vasárnap lépte át a 25 ezret. Az operatív törzs a napi tájékoztatójában rendre hangsúlyozza, hogy az áldozatok többsége idős, krónikus beteg, és a koronavirus.gov.hu oldalon is vezetik, hogy a járvány halálos áldozatai milyen betegségekben szenvedtek. Ezeket a feltüntetett alapbetegségeket a Telex összesítette, és azt kapták, április 18-ig ezeket említették a legtöbbször:

 • vérnyomás 16 811 embernél;
 • szív (szív, pitvarfibrilláció, infarktus, aorta) 11 283 embernél;
 • cukorbetegség 7425 embernél;
 • tüdő (tüdő, asztma, légzési, hörg) 4413 embernél;
 • agy (demencia, Parkinson, Alzheimer, stroke stb.) 3864 embernél;
 • vese 3235 embernél;
 • daganat (daganat, rák, tumor, leukémia) 3103 embernél;
 • emésztés (máj, bél, epe, gyomor, reflux stb.) 2433 embernél;
 • érelmeszesedés 1483 embernél;
 • elhízás 1242 embernél;
 • nincs adat vagy alapbetegség 1140 embernél;
 • pajzsmirigy 1001 embernél.

Definíció szerint az krónikus beteg, akinél hat hónapnál régebb óta fennáll egy betegség. A Telexnek erről Csilek András infektológus, a Magyar Orvosi Kamara Borsod-Abaúj-Zemplén megyei Területi Szervének elnöke azt mondta, a gyakorlatban nagyjából azokat a betegségeket lehet ide sorolni, amelyeknek a kiváltó okát nem tudják megszüntetni, de kezelni lehet ezeket. Csilek arra is felhívta a figyelmet:

Mivel nem tudják még, hogy a koronavírus esetében mely társbetegségek relevánsak, minden olyan betegségtípust lejelentenek, ami a betegfelvételnél kiderül, vagy kiolvasható egy páciens dokumentációjából.

Tavaly novembertől idén március elejéig sok olyan nap volt, amikor egyetlen alapbetegség nélküli beteg sem halt meg, március 10. után viszont látványosan megemelkedett az alapbetegség nélküliek aránya. A Telex szerint az utóbbi egy hónapban négyszeresére nőtt a számuk az előző időszakhoz képest. A legutóbbi időben már olyan nap is volt, amikor a 7 százalékot is elérte az arányuk. Azt még a kutatók sem minden esetben tudják, hogy a Covid milyen hatásmechanizmussal járul hozzá a halálokhoz, de az alapbetegségek nélküliek súlyos állapotát leginkább a Magyarországon is terjedő brit variánshoz kötik.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Balla István-Csányi Nikolett Itthon

"Én mennék, de anyukám nem enged" – gyerekek vallanak az iskolanyitásról

Amikor az iskolanyitásról beszélünk, szinte mindig a tanárok és a szülők helyzetén keresztül próbáljuk bemutatni a helyzetet. Mi most kollégáink gyerekeit kérdeztük, hogy örülnek-e az iskolanyitásnak, mi a véleményük az online oktatásról, de azt is megtudtuk, mi zajlik ilyenkor a „fejük kis csücskében”. Videó.