szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

A Facebook már dolgozik azon, hogy a Messengerbe és az Instagram üzenetküldőjébe is beépítse a végpont-végpont közti titkosítást, de erre 2022 előtt egészen biztosan nem kerül sor.

Jóval nyugodtabban cseveghetnek ismerőseikkel azok a felhasználók, akik olyan szolgáltatást használnak, amelyik végpont-végpont közti titkosítást alkalmaz. Ennek lényege ugyanis, hogy a felek közti üzenetváltás csak a két végponti eszközön olvasható el: maga az üzenet titkosítva halad át a csatornán, a titkosítás feloldásához szükséges kulcs pedig a fogadó fél készülékén található. Ennek köszönhetően a kiberbűnözők nem tudják elolvasni a csevegés tartalmát. Mondanunk sem kell, mennyire hasznos ez akkor, ha érzékeny adatokat kell küldenünk a másiknak.

A Facebook fő üzenetküldője, a Messenger, valamint az Instagramba épített üzenetküldő funkció sajnos nem tartozik azok közé a szolgáltatások közé, amelyek alkalmaznák ezt a titkosítási technológiát. És a jelek szerint egy darabig még nem is fogják.

A Facebook egy blogbejegyzésben jelentette be, hogy bár folynak az ilyen irányú fejlesztések, 2022-nél hamarabb egészen biztos nem fogja a cég bevezetni. Mint írják, erre egy hosszú távú projektként tekintenek.

A cég ugyanakkor megjegyezte: már készült olyan fejlesztés, ami a felhasználók üzeneteinek biztonságát hivatott szolgálni. Ilyen például a Messengerben és az Instagramon is bevezetett eltűnő (vanish) mód, amelynek lényege, hogy az üzenetek az olvasás után, vagy a beszélgetés lezárásával törlődnek. Igaz, ez azért közel sem az, mint a végpont-végpont közti titkosítás, hiszen ebbe bele tudnak olvasni a kiberbűnözők.

Aki szeretné, hogy nagyobb biztonságban legyenek az üzenetei, az választhatja például a WhatsAppot, de ilyen megoldást kínál például a Signal is.

Ha máskor is tudni szeretne hasonló dolgokról, lájkolja a HVG Tech rovatának Facebook-oldalát.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!