szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Egyre többen kérik a Facebookot, vesse el a gyerekeknek szánt Instagram ötletét. Korábban politikusok írtak emiatt a cégnek, most 44 amerikai főállamügyész.

Még márciusban lehetett arról hallani először, hogy a Facebook egy új képmegosztó alkalmazás fejlesztésén dolgozik. Nem az Instagram házon belüli konkurenciájáról van szó, hanem annak kiegészítéséről, a cég ugyanis eldöntötte, hogy a 13 éven aluli gyerekeknek létrehoz egy ilyesmi platformot.

Ennek oka, hogy az amerikai törvények szerint 13 évesnél fiatalabb felhasználónak nem lehet profilja az Instagramon – se a Facebookon –, ám ezen szabály betartása leginkább azon múlik, hogy mennyire becsületesek a regisztráló felhasználók. A cég ezért úgy döntött, hogy nem kizárja, csupán "áttereli" a gyerekeket egy másik, nekik szánt alkalmazásba – nagyjából úgy, ahogy a YouTube teszi a YouTube Kids esetében.

Az ötletért azonban nem mindenki lelkesedik. Korábban már négy amerikai képviselő írt közösen nyílt levelet a cégnek azért, hogy állítsa le a projektet, most pedig újabb, határozott kérés érkezett a Facebookhoz. Az Engadget beszámolója szerint ezúttal 44 amerikai főállamügyész írt levelet Mark Zuckerbergéknek azért, hogy vessék el az Instagram Kids ötletét.

©

A levélírók arra hivatkoztak, hogy a közösségi média használata rendkívül káros a gyerekek számára, árt a fizikai, mentális és lelki jóllétüknek, emellett pedig a zaklatóknak és pedofiloknak is sokkal kitettebbek lesznek. Ennek kapcsán egyébként egy 2017-es felmérést is citáltak, amely szerint az Instagram-felhasználók 42 százaléka élt már át zaklatást a képmegosztó alkalmazásban. Ez messze a legrosszabb arány, amit a közösségi oldalak esetében mértek.

Hogy milyen más megoldást lehetne találni arra a problémára, hogy a 13 évesnél fiatalabbak is használják már az Instagramot, arról nem írnak. Az viszont biztos, hogy egy létező problémáról van szó, amit mielőbb orvosolni kellene valahogy.

Ha máskor is tudni szeretne hasonló dolgokról, lájkolja a HVG Tech rovatának Facebook-oldalát.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!