szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

A Wind Catcher (Szélfogó) rendszere nem csak a megtermelt energia miatt különleges. A gyártó azt állítja, sokkal hosszabb ideig használható, mint a hagyományos szélerőművek.

A norvég Wind Catching Systems tervezte azt a hatalmas szélerőműrendszert, amely egyszerre több, szám szerint 117 turbinát képes működtetni; a lapátok egy 324 méter magas vázon foglalnak helyet, a szerkezetet pedig az olajfúróknál alkalmazott módszerhez hasonlóan, a tengerfenékhez rögzítenének.

Bár a rendszer egyelőre csak a tervezőasztalon létezik, a New Atlas szerint így is ambiciózus projektről van szó: egyetlen telep 80 ezer háztartás energiaigényét fedezné, ráadásul jóval hosszabb ideig, mint a hagyományos szélerőművek. Ezek döntő többségére 30 év garanciát adnak, ám a Wind Catcher (Szélfogó) esetében az 50 év sem okozhat gondot. A rendszer másik érdekessége, hogy a turbinák kisebbek, így könnyebb őket cserélni és karbantartani.

A Wind Catcher mérete
©

A norvég cég úgy tervezi, hogy rendes hálózaton keresztül biztosítaná az új módon termelt energiát, de a költségek csak ezért nem lennének magasabbak. A hálózati energia Norvégiában és az Egyesült Államokban 105 dollárt kóstál megawattóránként, míg az USA Energiainformációs Hivatalának számításai szerint az elvben 2026-tól működő új szélerőművek mintegy 115 dolláros energiaköltséggel működnének.

A Wind Cather ötletét a North Energy és a Ferd nevű társaságok támogatják, noha az építettő még nem közölte, hol lesznek az első telepek.

Ha máskor is tudni szeretne hasonló dolgokról, lájkolja a HVG Tech rovatának Facebook-oldalát.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!