Az eddigi legerősebb állítást fogalmazta meg nemrég Michael Regan, az Egyesült Államok Környezetvédelmi Ügynökségének (EPA) vezetője az örök vegyi anyagként emlegetett PFA-vegyületekkel kapcsolatban. Regan szerint az ivóvízre vonatkozó új korlátozásoknak köszönhetően több ezer halálesetet, valamint több tízezer, PFA-khoz kötődő súlyos megbetegedést lehetne megelőzni.
Az anyagokat vizsgáló kutatók szerint bár egyértelműen egyetlen betegséget sem lehet a PFA-khoz kötni, a kijelentés nem túlzás. Jamie DeWitt, a Kelet-Karolinai Egyetem immuntoxikológusa szerint egyre több tudományos kutatás erősítette meg azt a gyanút, hogy a PFA-k bizonyos rákos megbetegedéseket okozhatnak, valamint új összefüggéseket teremtett a vegyi anyagok és a fejlődéssel kapcsolatos problémák között.
Az „örök vegyi anyagoknak” is nevezett, nehezen lebomló poli- és perfluor-alkil vegyületeket (angol rövidítéssel PFA) egyebek mellett teflonedények, tűzoltóhabok, víztaszító textilek és élelmiszerek csomagolására használt anyagok gyártására használják. A PFA-vegyületek kategóriája több mint 4700 vegyi anyagot fed le, melyek idővel felgyülemlenek az emberi szervezetben és a környezetben, így az élelmiszerekben és az ivóvízben is, és súlyosan egészségkárosító hatásúak lehetnek.
A rendkívül lassan bomló, ezért örök vegyületként emlegetett anyagok semlegesítése eddig rendkívül költséges feladat volt. Egy új módszer olcsó megoldást jelenthet.
Az EPA becslése szerint 7357 halálesetet lehetne elkerülni azzal, hogy a PFA-k csökkenő koncentrációjával csökken a húgyhólyagrák, a veserák, valamint a szív- és érrendszeri megbetegedések kialakulásának kockázata.
Az amerikai 3M nevű cég szerint azonban az EPA megállapításainak hiányzik a tudományos alapja, és a szervezet nem bizonyította, hogy
a vízügyi szabályozásra szükség van az emberi egészség vagy a környezet védelme érdekében.
A 3M a PFA-vegyületek használatának úttörője volt az 1950-es években. Miután Minnesota állam beperelte a gyártót, kiderült, hogy a 3M évtizedekig tudott a vegyületek toxicitásáról a vállalat belső vizsgálatai alapján. Egy másik gyártó, a DuPont pedig úgy döntött, hogy az 1980-as években kiveszi a nőket a gyártósorról, mivel belsős vizsgálatok során a kísérleti patkányok deformitással jöttek a világra.
A széles körű egészségügyi hatásokat azonban csak az elmúlt két évtizedben kezdték vizsgálni a tudósok. Ez oda vezetett, hogy kiderült például: Amerikában egy vadvízi hal megevése olyan hatású, mintha egy hónapon keresztül valaki szennyvizet inna.
Az angliai Yorki Egyetem kutatói szerint a Föld folyóinak jelentős része tele van a gyógyszergyártásban használt vegyületekkel.
A probléma az, hogy a magzatokhoz a méhlepényen keresztül és az anyatejjel is eljutnak a PFA-vegyületek. A vízben az egészségügyi határértéket olyan szigorúan határozta meg az EPA, hogy az tulajdonképpen az adott mérőeszköz érzékelési határán mozog.
A Journal of the American Medical Association folyóiratban 2012-ben megjelent kutatási eredmény azt mutatta, hogy minél több PFA van egy gyermek vérében, annál kevesebb antitestet termelnek a védőoltás beadása után. Az egész olyan, mintha az immunrendszerüket elnyomnák a vegyületek. A kutatók szerint mindez annak köszönhető, hogy egy hat hónapig szoptató anya a testében lévő PFA-knak akár a felét is át tudja adni a babának, ahol a vegyszerek tízszer annyira koncentráltak, mint egy felnőtt szervezetében.
Ha máskor is tudni szeretne hasonló dolgokról, lájkolja a HVG Tech rovatának Facebook-oldalát.