szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Csökkentheti a 2-es típusú cukorbetegség kialakulásának kockázatát a sötét tea rendszeres, napi szintű fogyasztása – mutat rá egy kínai tanulmány.

Sokan, különböző okokból fogyasztanak teát – legyen szó akár a jótékony hatásairól, vagy éppen a fekete tea – a koffeinből eredő – élénkítő erejéről.

És most úgy tűnik, hogy egy újabb nyomós érv szól a rendszeres teafogyasztás mellett: egy kínai, 1923 ember bevonásával készült vizsgálat eredményei szerint a sötét teát napi szinten fogyasztó embereknél 28 százalékkal alacsonyabb a 2-es típusú diabétesz kialakulásának kockázata, mint azoknál, akik nem isznak teát.

A kutatás vezetői végig monitorozták az alanyok vércukorszintjét, és azt is figyelték, hogy a teafogyasztás miként befolyásolta a glükóz vizelettel történő távozását.

Az eredmények pedig arra engednek következtetni, hogy a rendszeres teafogyasztók körében jótékony hatással volt az ital a vércukorszint-szabályozásra – ez a vizeleten keresztüli glükóz-kiválasztásnak, valamint a jobb inzulinrezisztenciának volt köszönhető.

Drágábbá és egészségtelenebbé teszi a teát a klímaváltozás

A klímaváltozás már most is számos teatermelő területen okoz nehézséget, a közeljövőben a terméshozam csökkenésével, és a kevesebb tea miatt magasabb árakkal kell számolnunk. A hőmérsékleti és csapadékviszonyok megváltozása azonban nemcsak a mennyiségre, hanem a minőségre is kihat: valószínűleg kevésbé ízletes teákra és arra kell számítani, hogy a teázás jótékony egészségügyi hatása csökken.

A cukorbetegségben szenvedők veséi nagyobb mennyiségben szívják fel a glükózt, mint az egészséges emberek esetében, így a szükségtelen glükóz nem tud a vizelettel távozni – ez pedig megnövekedett, abnormálisan magas vércukorszintet eredményez, írja az Interesting Engineering. Arra is fény kiderült, hogy a kimutatható, jótékony hatások csak a sötét teát fogyasztóknál jelentkeztek, más teáknál nem érhető tetten.

A kutatás eredményei egyébként abból a szempontból is meggyőzőek, hogy a vizsgálatok során a kutatók az olyan faktorokat is figyelembe vették, mint az életstílus, a kor, a nem, a korábbi betegségek, valamint a fogyasztott tea fajtája, és a fogyasztás gyakorisága.

Fontos azonban, hogy a sötét és a fekete tea nem ugyanaz.

A teacserje, a Camellia sinensis ugyan azonos, a feldolgozás módja azonban már nem. A sötét tea ugyanis úgynevezett mikrobiális fermentáción (erjesztésen) esik át, melynek eredményeképp olyan vegyületek jönnek létre, amelyek igen pozitív hatást fejtenek ki a fogyasztójánál: a gyulladáscsökkentés mellett a bél baktériumösszetételét is módosítani tudják.

Amikor legutóbb teázott, nyelt egy kis műanyagot is

Egy kutatás szerint egy csésze teában sok millió mikroszkopikus műanyagdarab lehet.

Azt ugyanakkor érdemes megjegyezni, hogy ez a vizsgálat még nem jelenti azt, hogy a sötét tea fogyasztása 100 százalékos bizonyossággal csökkenti a cukorbetegség kialakulásának kockázatát.

Ha máskor is tudni szeretne hasonló dolgokról, lájkolja a HVG Tech rovatának tudományos felfedezésekről is hírt adó Facebook-oldalát.

HVG

HVG-előfizetés digitálisan is!

Rendelje meg a HVG hetilapot papíron vagy digitálisan, és olvasson minket bárhol, bármikor!