Tetszett a cikk?

Tegnap Hodosán Róza, a demokratikus ellenzék egykori tagja fűzött kritikai megjegyzéseket Lengyel László Geremek-nekrológjához. Ma a közgazdász-politológus pontosítja vasárnapi írását, és ad igazat kritikusának.

Drága Rozi!

Nagyon sajnálom, hogy Geremekről, és azon belül a magyar ellenzékiekről is megemlékező írásom pontatlan és félreérthető volt. Mentségemre szóljon, hogy távol Budapesttől, a halálhír első döbbenetében írtam. Dehogy akartam kicsinyíteni a magyar ellenzékiek példamutató viselkedését Geremek bátorságának fölidézésével. De ma, amikor százezrek naponta döntik meg a Kádár-rendszert, és naponta születnek a kommunista üldöztetés áldozatai, meg akartam emlékezni a lengyel Geremek mellett a valódi magyar ellenzékiekről, akik említetlenek maradnak.

Bánt és elszomorít, hogy azok az ellenzékiek, akikre tisztelettel néztem mindig, többnyire keserűen és a társadalom által kevéssé elismerten éltek és haltak az elmúlt húsz évben. Igen, én is szívesebben emlékeznék élőkre, mint holtakra. Én is szívesebben ülnék Vásárhelyiék teraszán, beszélgetnék Tardos Marcival, vinném haza kocsimon Bence Gyurit. De csak temetéseken látom együtt a volt ellenzékieket – bizonyosan az én hibám. Azért tartok szemináriumot a demokratikus ellenzékről az egyetemen, és azért könyörgök valamennyi volt ellenzékinek, hogy írja meg emlékeit, mert nem szeretném, ha elveszne, hallgatásba vagy hazugságba csúszna az ellenzéki világ is, ahogy ez megtörtént múltunk szinte valamennyi fontos eseményével.

Közelről láttalak titeket, fel tudom mérni, hogy min mentetek keresztül. Szeretném, ha elnyernétek mindent az élettől, amit érdemes elnyerni. Szeretném, ha tisztességesebben emlékeznénk 1989-re és az oda vezető útra, mint 1956-ra. Szeretném, ha legalább mi nem okoznánk egymásnak bánatot: "s még jó, ha az ember haragja / nem az embert magát harapja, / hanem valaki mást, / dudás a fuvolást, / én téged és engemet te, / mert mi lenne, mi történhetne, / ha mindig magunkba marna / az értelem iszonyú karma".

Barátsággal üdvözöl:

Lengyel László

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Lengyel László Vélemény

Lengyel László: egy örök ellenzéki halálára

Az országúti balesetben 76 éves korában elhunyt Bronislaw Geremek azon kevesek közé tartozik, akikkel büszkén él az ember egy időben. Halála megint, újabb évekkel távolítja tőlünk azokat az éveket, amikor egyenes gerinccel, emelt fővel lehetett a hatalom arcába nézni, és igazat, csakis az igazat mondani.

Vélemény

„Utólag már nem fognak börtönbe zárni”

Lengyel László vasárnap megemlékezést írt Bronislaw Geremek egykori ellenzéki vezető tragikus halála kapcsán. A Kádár-rendszer ellenzékije, Hodosán Róza levélben fűz kritikai észrevételeket Lengyel szemléletéhez. Az SZDSZ alapítójának írását alább olvashatja.

Akár 15 centis hóra is ébredhetünk

Akár 15 centis hóra is ébredhetünk

Itt az idő, amikor egy zongoraművésznek kockázatitőke-befektetőre van szüksége

Itt az idő, amikor egy zongoraművésznek kockázatitőke-befektetőre van szüksége

Húszmilliárdnyi állami reklámpénz landolhatott tavaly a TV2-nél

Húszmilliárdnyi állami reklámpénz landolhatott tavaly a TV2-nél