A turulról (akárcsak az árpádsávról) kétféle nézőpont vitázik. Az egyik a szimbólum „fasiszta jellegét” domborítja ki. A másik felfogás szerint a turulmadár a honfoglalást megelőző időkbe vezető totemős, pedigréje kifogástalan. Tagadni vagy bagatellizálni próbálják, hogy a derék szárnyast antidemokratikus, fajüldöző rendszerek és mozgalmak is használták címerállatként.


© hvg.hu
Fradi-meccseket túlszárnyaló rendőri biztosítással zajlott le a Turul-emlékműért rendezett demonstráció. A Horthy-Magyarország félhivatalos jelképének tartott madár szobra identitás- és nyelvpolitikai csatározások, szubkulturális pro- és kontrakampányok ütközéspontjába került. Olyan szimbólumról beszélünk, amely a politikában a radikáljobb felségjelzésévé vált. Kétségtelen: a turulmadarat leginkább olyan figurák védik, akik a dolgot szalonképessé tétele helyett még jobban lejáratják és kompromittálják.

Groteszk, hogy az ősmagyar kőszárnyas talapzatánál összegyűltek egyik pillanatban harsányan bizonygatják: itt nem antiszemitizmus, hanem békés tradícióápolás folyik, hogy utána minden átmenet nélkül – nyilván levezetésképp – vad, duhaj zsidózásba fogjanak. A szélsőségesek mindig beigazolják a velük kapcsolatban terjedő előítéleteket. Viselkedésükkel pedig önmagukat zárják belterjes, szubkulturális gettóba. Ha nincs ott a karhatalom, a megmozdulás vélhetően tömegverekedésbe fullad. A turul-pártiak közül egyesek – az újságírók inzultálása mellett – egymással is összetűztek. Magától értetődne, hogy önmagát komolyan vevő (és demokratának tartó) politikus nem vegyülhet félkatonai uniformisban lépegető hungaristákkal. De ez nem mentesít bennünket alóla, hogy próbáljuk a járványszerűen elterjedő kétoldali turul-pszichózist hisztérikus rokon- és ellenszenvnyilvánítások nélkül szemügyre venni.

Egyik felfogás sem alkalmas az igazság megközelítésére. Akik teljesen száműzni akarnák a turult (és az árpádsávot), úgy érvelnek: nem számít az, hogy ezek eredetileg ártalmatlan, semleges jelképek voltak. A horogkereszt vagy a vörös csillag esetén sem enyhítő körülmény a makulátlannak tűnő előéletük. A probléma ezzel annyi, hogy a náci és bolsevik védjegy és a turulmadaras-árpádsávos szimbolika megítélése közé aligha lehet egyenlőségjelet tenni. Az ötágú vörös csillag, illetve a szvasztika a kommunista és náci pártok létrejötte előtt periférikus jelenség volt Európában. Vörös csillag mint politikai jeltest 1917 előtt nemigen létezett, a horogkeresztről pedig legfeljebb pár India-kutató tudta, hogy ősi napszimbólum. Ezeket a kommunisták és nácik vezették be földrészünk lakóinak kollektív tudatába. Nyilvánvaló hát, jogos felzúdulást okozna, ha a Nemzetbiztonsági Hivatal emblémájába horogkereszt kerülne vagy az Országházban lévő történelmi zászlókat kiegészítenék egy sarló-kalapácsossal.

Kettős mérce (Oldaltörés)

A turulmadár és az árpádsáv viszont a rendszerváltás óta ott ékeskedik az NBH és a Parlament helyiségeiben. Tehát úgy méltányos, ha elismerjük: legalábbis kettős jelentéstartalommal bír. Míg a balliberálisok ennek pozitív részét kicsinylik le, a jobbosok a negatívról feledkeznek meg. Kétségtelen, a turul (és az árpádsáv) nemcsak hungaristák és ultrasoviniszták logója volt. De vitathatatlan, hogy az övék is.

A turul és árpádsáv hívei persze mondhatják: itt érzelmekről van szó. Irracionális hagyománykultuszról, aminek nem lehet ésszel parancsolni. Ráadásul ők némi joggal mondhatják: a baloldal az ő szemükben a szálkát is, önmagáéban viszont gerendát sem látja. A 168 óra nemrég hozott le kedélyes beszámolót a jelenleg is működő Dózsa György Úttörőcsapatról, melynek tagjai a KISZ KB által adományozott csapatzászló alatt gyülekeznek. Pedig az úttörőszervezet – a Hitlerjugenddel rokoníthatóan – egy totális diktatúra gyermekszervezete volt. A Filmmúzeum mint retrótévé heti rendszerességgel ad le szovjet propagandafilmeket. Azok, akik mindezeket természetesnek, elnézhetőnek veszik, üvöltve tiltakoznának, ha valaki leventecsapatot toborozna vagy náci propagandaalkotásokat sugározna. A Szoborparkban bárki megtekintheti a szocreál kolosszusokat, anélkül, hogy komcsiszimpatizánsnak állítanák be. Pedig e tárgyak is sokak érzékenységébe tipornak.

Aligha lehet hát azt mondani: ha a szovjet korszak rekvizitumait gyűjtik (vagy nosztalgiával tekintenek rájuk), az ártalmatlan hóbort, a horthysta ízű mementók tisztelői azonban mind veszedelmes felforgatók. Cikkíró a maga részéről úgy véli: a turul (és az árpádsáv) demokráciaképes üzemmódban akkor használható, ha az illető, aki felölti magára, politikamentesen – egy hagyományőrző civil vagy pártsemleges szakmai közösség színeiben – teszi. Semmilyen formában nem kívánja a hatalomszerzés, félelemkeltés, propagandamanipuláció szolgálatába állítani. Nem tiltható meg egyetlen politikusnak sem, hogy ilyen jelképek alatt vonuljon. De morálisan épen csak úgy jöhet ki a dologból, ha egyúttal nyíltan virtuális szégyenpadra ülteti azokat, akik olyan eszmeiséget képviselnek, mely kisajátította és szörnyűségek legitimációjának eszközévé tette a turult és az árpádsávot.

Momentán a kisajátítók logikája érvényesül. Olyan szellemi élőhalottaké, akik nemhogy nem próbálják elhatárolni a turulmadarat az antiszemitizmus, a fajüldözés, a népirtás szellemiségétől, hanem – pozitív előjellel – egylényegűnek gondolják vele. A Turul lehet egy avítt, anakronisztikus, meghaladott és naftalinszagú, de immár ártalmatlan – bizonyos polgárok szívének nosztalgikus – történelemszemlélet kifejezője. Melynek bérelt helye van a horthysta Szoborparkban. (Ahogy a szovjet emlékművek is a gulyáskommunista skanzenba valók.) De ha politikát csinálnak belőle, az mindig az ultráknak kedvez. Nem azoknak, akik tényleg csak a múlt külsőleg tetszetős, de nagyon ellentmondásos, fenntartásokkal tisztelhető jelképét látják benne.

Mindenesetre a turul-ügy valamire biztosan jó volt. Rádöbbenhetünk például, milyen állapotban leledzenek építésügyi szakhatóságaink. Kiknek orra előtt (gyakran büntetlenül vagy nevetségesen enyhe szankcióval) felhúzható engedély nélkül szinte akármi. Mint Abolonczy Bálint leírta: „…ha Budapesten mindent lebontanánk, amihez nincsen pecsétes papír, az akció után nyugodtan leforgathatnánk fővárosunkban a Sztálingrád című opusz második részét”. Sajnos a helyzet tényleg ez.

Papp László Tamás

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények!

Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények!

Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.
MTI Itthon

Tudósítókra támadtak a turulhívek

A hegyvidéki turulszobor elbontása ellen tüntettek mintegy két és fél ezren csütörtökön Budapesten, a XII. kerületben. A tüntetők zsidóztak, tudósítókra támadtak, előkerült a homoszexualitás téma is. A rendőrségnek sikerült két, a melegfelvonulás óta keresett figurát elfognia.

hvg.hu Itthon

Emelkedett stíl, majd dühödt zsidózás a turulszobornál - videó

A szélsőjobboldali Jobbik és a Fidesz-partner KDNP szervezésében, a Magyar Gárda részvételével zajlott a csütörtöki tüntetés. Apropója ugyan az illegálisan felhúzott turulszobor melletti kiállás volt, ám videónk tanúsága szerint ez is csak újabb ürügy volt a megszokott zsidózásra és hazaárulózásra. Tekintse meg videónkat.

MTI Itthon

Ősszel újra a főváros elé kerül a turulszobor ügye

Szeptemberben ismét a Fővárosi Közgyűlés elé viszi a turulszobor ügyét Pokorni Zoltán (Fidesz), a XII. kerület polgármestere - olvasható a politikus által írt, a főpolgármesternek címzett nyílt levélben. Demszky Gábor válaszlevelében kiemelte: a turulszobor ügyében sem Pokorni Zoltán, sem a Fővárosi Közgyűlés, sem pedig ő maga nincs már döntési helyzetben.

Budapest-politika szakmai műhelyt hoz létre a kormány, Vitézy Dávid a vezérigazgató

Budapest-politika szakmai műhelyt hoz létre a kormány, Vitézy Dávid a vezérigazgató

Andy Vajna bizalmasa tanácsokat készül adni

Andy Vajna bizalmasa tanácsokat készül adni

A Tesla-gyár ellen tüntettek Berlin mellett

A Tesla-gyár ellen tüntettek Berlin mellett

NER angolai módra: egymilliárd dollárt követelnek a volt elnök lányán és vején

NER angolai módra: egymilliárd dollárt követelnek a volt elnök lányán és vején

Brad Pitt és Jennifer Aniston végre egymásra talált

Brad Pitt és Jennifer Aniston végre egymásra talált

Szánkóbalesetben halt meg egy 25 éves magyar nő Ausztriában

Szánkóbalesetben halt meg egy 25 éves magyar nő Ausztriában