Január 24-én zeneszerzői szólókoncertet ad Presser Gábor. „Nem akarom, és nem tudom magam földíszíteni azzal, mint egy karácsonyfát, hogy a koncertemen mindenki lépjen föl, akinek valaha dalt írtam” – mondta el többek között a hvg.hu-nak. Nehéz is lenne, mert 158 művész énekelte dalait.


Presser Gábor 


hvg.hu: Van-e valamilyen apropója a mostani koncertjének? Évforduló, lemezmegjelenés?

Presser Gábor: Az égvilágon semmi.    

hvg.hu: Akkor miért pont most?

P. G.: Az évfordulókra már nagyon sok éve nem vagyok fogékony. Nem tartom elegánsnak, ha mások fizetnek azért, hogy megünnepeltessem magamat. Az LGT huszonötödik születésnapjára rendeztünk egy zsúrt a Nyugati pályaudvaron. Meghívtunk rengeteg embert, de belépőjegy nem volt. Sokszor kaptam már fölkérést a Papp László Sportarénába egy szólókoncertre. Idáig nem jött létre, de nemrég elkezdett a fejemben valami mocorogni, elkezdtem megszeretni és most elvállaltam.

hvg.hu: Véglegesen kialakult-e már, hogy a koncerten mely számok hangzanak el?

P. G.: Azt hiszem, hogy egy szám kivételével végleges a műsorterv. Január 5-ig a koncert honlapján lehetett szavazni, hogy mi hangozzon el. Még valami apró csere persze elképzelhető.

hvg.hu: Az LGT számai fogják dominálni a koncertet?

P. G.: Lesznek LGT-dalok, és mellettük fogunk játszani mindenfélét: színházas dolgokat – a Képzelt riportból és A padlásból is –, a másoknak írt dalok közül többet, számokat a szólólemezeimről, sőt még Omegát is.

hvg.hu: A Nagy utazást, amely talán a legismertebb, ön által énekelt, de nem ön által szerzett dal, fogja játszani?

P. G.: Nem.

hvg.hu: Kifejezetten zeneszerzői est lesz?

P. G.: Igen. Nekem minden estem zeneszerzői est, és nagyon nehéz a vagy ötszáz saját dalomból harmincötöt kiválasztani. Félig viccből meg szoktam kérdezni a koncertjeimen a közönségtől, hogy nem lesz-e túl hosszú. Nagyon bízom benne, hogy olyan műsort tudok összehozni, amelytől jókedvük lesz, talán még táncolnak vagy ugrálnak is.

hvg.hu: Említette, hogy fog Omegát is játszani. A Gyöngyhajú lányt – ami kétségkívül mindmáig az Omega legnagyobb slágere; és a zenekar rendre a Gyöngyhajú lánnyal zárja a koncertjeit – sosem játszotta, sem az LGT-vel, sem szólóban. Most elhangzik?

P. G.: Az LGT-vel enyhén szólva is abszurd lett volna, szólókoncertem pedig pár évvel ezelőttig nem is nagyon volt. A Tízezer lépést is csak 2001-ben játszottam az Omegából történt kilépésem után először. De az Aréna-koncert részleteit nem árulom el, gondolom, ez érthető.

hvg.hu: Annyit azért mondjon el: játszik-e majd olyan számot, amely nem lett nagy sláger, sőt a feledés homályába merült, mint például a Szürke dal?

P. G.: Igen, ez biztos. Olyan dal is elhangzik majd, amit sosem játszottam élőben, de szerintem más sem.

hvg.hu: Kikből áll a kísérőzenekara?

P. G.: Tizenöten leszünk a színpadon. Borlai Gergő lesz a dobos, Papesch Péter a basszusgitáros, Sipeki Zoltán a gitáros, Szabó Tamás szájharmonikán játszik, Elek István szaxofonozik, Hámori János trombitál, Voga Viki énekel, Szirtes Edina „Mókus” énekel és hegedül, Kovács „Kovax” Péter játszik rajtam kívül billentyűs hangszereken, végül teljes legénységével képviselteti magát az öttagú énekegyüttes, a Foolmoon. Hozzájuk csatlakozik több vendégművész: zenészek, színészek.

hvg.hu: Említette, hogy elhangzik több, ön által szerzett, de mások által előadott dal is. Ezeket ki énekli? ön, vagy az eredeti előadó?

P. G.: Is-is. Hogy kik lesznek a vendégművészek, az egyelőre maradjon titok. Nem akarom, és nem tudom magam földíszíteni azzal, mint egy karácsonyfát, hogy a koncertemen mindenki lépjen föl, akinek valaha dalt írtam. Nemrég olvastam az interneten, hogy 158 művész énekli a dalaimat. Ennyi embert nem lehet meghívni, és nagyon nehéz úgy meghívni néhányukat, hogy a többiek közül többen ne sértődjenek meg, de rajta vagyok az ügyön.

hvg.hu: Nem tudom elképzelni, hogy Sztevanovity Zorán ne legyen ott.

P. G.: (Széles mosoly.)

hvg.hu: No comment?

P. G.: No comment.

Új helyszínen a Magyar Dal (Oldaltörés)

hvg.hu: Lesznek-e nagy zenei átírások? Arra gondolok, hogy egy adott szám az eredetihez képest teljesen más stílusban és/vagy hangszerelésben hangzik majd el.

P. G.: Az nem lehet cél, hogy ne lehessen fölismerni egy dalt, de egyértelmű, hogy erre az estre, erre a bandára készül most minden. Ez a tizenöt ember sok mindent, sokféleképpen meg tud szólaltatni. Ahhoz, hogy a közönség jól szórakozzék, nekem is jól kell szórakoznom. Ahhoz, hogy én jól szórakozzam, úgy kell a dalokat játszani, ahogy én szeretem. Több szám olyan egyszerűen fog megszólalni, mint amikor először egy szál zongorán eljátszottam, vagy mint amikor először elénekeltük az előadójával. De lesznek dalok hatalmas zenei csetepatékkal is. Teljesen átírni a saját dalaimat nem akarom, de nyilvánvaló, hogy ha én énekelem el egy eredetileg másnak írt dalomat, az más lesz. Szerzői példány. Más hangnemben énekelem, lehet, hogy más tempóban, vagy az eredetihez képest egy másik hangszer kap szólószerepet.

Ha a közönség nyitott, akkor örülni fog annak, ha hall valami újdonságot. Remélem, hogy senki sem fogja számon kérni, hogy abban a szólóban eredetileg még volt két taktus konga, és az most miért nincs benne. Az LGT-nél mindenki megszokhatta, hogy sosem játszunk teljesen egyformán kétszer egy dalt. Ezt a fölvételek egyértelműen bizonyítják. Az engem egyáltalán nem szórakoztatna, ha úgy játszanánk egy dalt, mint tettük anno a stúdióban. Ezen az alapon föltehetnénk egy lemezt, meghajolhatnánk és kérhetnénk a pénzt. És nem akarok lemásolni egy húszéves, eddig sosem játszott dalt, hogy pont úgy hangozzék, mint a lemezen.

 
hvg.hu: A 2008-as Sziget Fesztiválon ön együtt játszott a Quimbyvel. A Quimby tagjainak a többsége a gyereke lehetne. Lesznek a koncertjén föllépő vendégzenészek között önnél jóval fiatalabbak is, mint például a quimbisták?

P. G.: Erre ma még nem tudok egyértelműen válaszolni. Végtelenül nagy híve vagyok nemcsak a Quimby, a Kispál vagy a Pál Utcai Fiúk, hanem néhány huszonéves zenéjének is. De egy bizonyos határon túl a parádézás már sok lenne. Nem akarom velük földíszíteni magam, és nem akarom magam behízelegni az utánam következő generációknál. Nem is szükséges, sokukkal jóban vagyok.

hvg.hu: Apropó, 2008-as Sziget Fesztivál: a „mínusz első napon", mintegy ötvenezer fős közönség előtt tartották a Magyar Dal Napját, melynek ön volt a spiritusz rektora. Nemrég olvastam, hogy a Magyar Dal Napja mint elnevezés levédetett a cégbíróságnál. Ezek szerint folytatása következik?

P. G.: Persze. Szeretném, ha ennek a kifutása messze túlélne engem – ami persze nem biztos, hogy túl nagy elvárás. A Magyar Dal Napja ezentúl minden évben szeptember második vasárnapján lesz, sok – akár tíz vagy húsz, remélem, főleg vidéki – helyszínen, remélhetően a média minél nagyobb részének hathatós támogatásával. A „királyi televízió” már bejelentette ez irányú szándékát, ők egyébként októberben leadják a Sziget Fesztivál egész „mínusz első napjának” programját. Az MR2 Petőfi Rádió is támogatója a rendezvénynek. Remélem, mások is mellénk állnak.

Szegő Péter

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények!

Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények!

Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.
Újabb plakátokat rongáltak meg az ARC kiállításon

Újabb plakátokat rongáltak meg az ARC kiállításon

Mozgósítás, csalásgyanús esetek, magas részvétel, Borkai - ez történt az önkormányzati választás napján

Mozgósítás, csalásgyanús esetek, magas részvétel, Borkai - ez történt az önkormányzati választás napján

Az Audi is megszólalt: először projektcéget vettek, nem földet

Az Audi is megszólalt: először projektcéget vettek, nem földet

A szavazólapot ne fotózza, de szelfit készíthet a fülkében

A szavazólapot ne fotózza, de szelfit készíthet a fülkében

„A Fideszre akarsz szavazni, ugye?” – kiabálta a szavazatszámláló

„A Fideszre akarsz szavazni, ugye?” – kiabálta a szavazatszámláló

Több száz klímavédelmi aktivistát állítottak elő Brüsszelben

Több száz klímavédelmi aktivistát állítottak elő Brüsszelben