Seres László
Seres László
Értékelje a cikket:
Köszönjük!

Egyszer Orbán Viktornak is lehet igaza: Magyarország (és a többi távolmaradó) jól tette, hogy nem csatlakozott az ENSZ globális migrációs csomagjához. Vélemény.

"Ha egy fekete macska átmegy előtted az úton, az azt jelenti, hogy tart valahová."

(Groucho Marx)

 

Ezt a kérdést viszonylag hamar lerendezték. A most éppen állami holdingban egyesülő lakájmédia rövidre zárta a dolgot, pár cikk ugyan foglalkozott vele, de az is elmerült a napi migránsozás tengerében, azt gondolhatták, minek belefeccölni több energiát, úgysem érdekel senkit. Talán a helyi kreatívok örültek pár percig annak, hogy kitalálták a "Soros-paktum" meg a "Soros György migránspaktuma" kifejezést, ami ugyan nettó hazugság, de tényleg kompaktabb, mint az eredeti neve: Globális megállapodás a biztonságos, rendezett és szabályos migrációról (Global Compact for Safe, Orderly and Regular Migration, GCM).

A globális ENSZ-paktumot nem az ismert filantrópnak, hanem hírek szerint elsősorban a német kormánynak köszönhetjük, talán ezért is van az, hogy odaát nem sunnyogás tárgya, nem valami távoli "külpol" hír, hanem – politikai előjeltől függetlenül – hetek óta a német nyilvánosság egyik vezető témája, állandó címlapsztorija.

A 34 oldalas okmányt – amelyhez hamarosan társul még egy jóval kevésbé vitatott, kifejezetten a menekültekről szóló nemzetközi egyezmény – jövő hétfőn és kedden, Marrákesben tárgyalja és fogadja el a tagállamok nagy többsége. Angela Merkel olyannyira fontosnak tartja, hogy személyesen is részt vesz a konferencián, mások távollétükkel tüntetnek, vagy támogatják ugyan, de külön nyilatkozatokat fogadnak el parlamentjeikkel, amelyek mind a szuverén migránspolitikájukat hangsúlyozzák, meg azt, hogy a GCM senkit nem kötelez semmire.

Ami egyébként benne van a megállapodásban is, meg hát ugye ENSZ-papírról beszélünk, tehát jogszabály nem lesz belőle. Most még. "Soft law"-ról van szó, tehát a törvények politikai nyomásra, éveken át tartó valódi és álcivil kampányok hatására simán kikényszeríthetők (ahogy ezt a német Zöldek őszintén be is ígérték), ahogy ez már számos esetben megtörtént.

Hetek óta mást se hallunk a megállapodás mellett érvelő vezető politikusoktól, csak azt, amit Federica Mogherini EU-biztostól: a csomag "jogi értelemben nem kötelező. Keret és lehetőség az együttműködésre, de semmilyen jogi kötelezettséget nem ró egyetlen tagállamra sem." Ennél azért egy fokkal tovább ment a szlovák külügyminiszter, Miroslav Lajcák, aki még júliusban, az ENSZ-közgyűlés elnökeként kijelentette:

habár a dokumentum jogilag nem kötelező jellegű, meg fogja változtatni a világ viszonyát a migrációhoz,

és ez valószínűleg így is van, mondjuk nem teljesen mindegy, milyen értelemben. Lajcák mindenesetre annyira elkötelezve érezte magát a "nem kötelező", senkire semmilyen terhet nem rovó papír elfogadása mellett, hogy a pozsonyi kormány kihátrálása után következetesen le is mondott posztjáról (majd mégsem). Ban Ki Moon volt ENSZ-főtitkár is azt várja a paktumtól, hogy annak "nagy hatása lesz", mivel "morális súlya" van – ez ugye, lévén az ENSZ-ről beszélünk, eleve paradoxon. (Végül is ez az a szervezet, amely rendszeresen képes egy napon hatszor vagy nyolcszor elítélni egy kis közel-keleti demokráciát, míg az azt fenyegető iszlamista terrorszervezeteket valamiért egyszer sem.)

Kevésbé vicces az EU-s migrációs biztos fenyegetőző stílusú megszólalása, ahhoz képest, hogy az EU nem is aláíró: Dimitrisz Avramopulosz "álláspontjuk felülvizsgálatára szólította fel" a renitens országokat, mert bár természetesen "senkit sem kényszerítenek arra, hogy tartsa magát a benne szereplő javaslatokhoz", azért igenis "fontos lenne", hogy mindegyik EU-tagállam ott legyen Marrákesben. Alig lekezelő módon azt is megjegyzi, hogy "akik elvetik a csomagot, nem tanulmányozták kellő alapossággal" – mintha legalábbis olyan nem létezne Európában, hogy de, elolvasták elejétől végéig, csak éppen nemet mondanak rá.

Elsőként, még tavaly, a legtöbb legális migránst befogadó Egyesült Államok hagyta ott a paktumot, majd idővel csatlakozott (ábécésorrendben): Ausztrália, Ausztria, Bulgária, Csehország, Izrael, Lengyelország, Lettország, Magyarország (miután azért hozzájárult a vitához egy négyoldalas, konstruktív "inputtal"), Olaszország, Szlovákia, Szlovénia. A hollandok, horvátok, dánok, japánok még vitatkoznak, Belgiumban egyenesen kormányválság tört ki a megállapodás miatt. Az igazi kérdés azonban nem az, hogy ezek az országok miért léceltek le, hanem hogy a többiek pontosan miért is akarják aláírni?

És ha alá akarják írni, miért azzal próbálják saját lakosságuk felé eladni a megállapodást, hogy az úgysem bír kötelező jelleggel, úgysem sérül vele a nemzeti szuverenitás? Milyen megállapodás az, amit úgy kell marketingelni, hogy semmi sem következik belőle, ez csak egy politikai szándéknyilatkozat, nincs itt semmi látnivaló, tessék nyugodtan továbbsétálni?

A 23 megfogalmazott alapcél többségével nincsen gond, mint minden konfúz, önellentmondásos és felesleges dokumentumban, ebben is vannak egész bekezdések, amik helyes meglátások. Ilyen pl. az, hogy a legális bevándorlást biztonságossá kell tenni, a befogadottakat integrálni kell, vissza kell szorítani az illegális migrációt. Természetesen igaz, hogy a bevándorlókkal tisztességesen, jogállami módon kell bánni (ezt paktum nélkül is megfogadhatná a migránsokat éheztető, őket Szerbiába visszazsuppoló magyar kormány) – de azt már mondjuk ne az ENSZ írja elő, hogy csak végszükség esetén lehet-e elzárni őket. Erre ugyanis szükség lehet, és hadd döntse el az illető ország, már ha jogállam.

Az pedig pláne problémás, hogy a dokumentum egyfajta megváltoztathatatlan természeti törvénynek láttatja a migrációt, amelyhez a szuverén nemzetállamoknak csak igazodniuk kell, hogy még jobban menjen:

A migráció mindig is része volt az emberiség történetének, elismerjük, hogy a migráció a jólét, az innováció és a fenntartható fejlődés forrása globalizált világunkban, és hogy ezek a pozitív hatások egy jobban irányított migrációs politikával optimalizálhatók. (8. pont)

Innen szinte nincs is tovább: a migráció már most is tök pozitív, de a cél a további optimalizálás, a határ a csillagos ég. Biztos, hogy erről a befogadó európai és pláne afrikai államokat is megkérdezték? A paktum abból indul ki, hogy a világ egy nagy Egyesült Államok a 20. század elején, ahová önálló, önazonos, vállalkozni akaró emberek érkeznek, hogy önmegvalósítva, a nemzet részévé válva gazdagítsák önmagukat és közösségüket. Ez vajon kvadrál az elmúlt 25 év migrációs tapasztalataival?

Mi a helyzet a migráció kulturális és civilizációs árával, a radikális iszlám térnyerésével, a tagadhatatlan párhuzamos társadalmak létrejöttével (hála a multikulti ideológiának, amely nem követeli meg a jövevények teljes körű integrációját)? Ezekről ugyanis egy szó sincs a GCM-ben. Az ENSZ csomagja, miközben a kivándorláshoz való eddigi joggal szemben lényegében a bevándorláshoz való jogot intézményesíti, alapjogként biztosítja a befogadó ország szociális ellátásait (elvándorlási okra tekintet nélkül!), és kizárólag a migránsokkal szemben szólít fel diszkriminációs tilalomra, a rasszizmus mellőzésére. Ami persze helyes.

De mi van a többségi társadalom jogaival, a migránsok esetleges előítéleteivel, beilleszkedésre való képtelenségükkel, a nyugati értékek, az egyéni jogok, a női jogok tiszteletben tartásának elvárásával? Biztos, hogy egy politikai deklaráció aláírható ezen értékek számon kérése nélkül? Ha Európában joggal vagyunk ki- és fennakadva az illiberális demokrata politikai vezetőkön, miért importálnánk még tömegével illiberális demokrata háttérből érkező embereket, akik egyáltalán nem biztos, hogy be akarnak ide illeszkedni? Mert hogy ez a megállapodás enyhén szólva nem gátolja a tömeges embervándorlást, az biztos. Sőt.

Hab az ENSZ tortáján, hogy a megállapodás arra kötelezi (ja nem, itt nincs kötelező, arra ösztönzi) az államokat, hogy irányítsák a menekültügyi diskurzust a nyilvánosságban, hogy a migrációról szóló beszámolók lehetőleg pozitívak legyenek. Jó, a NER migránsozó médiaőrülete nyilván a másik véglet, de ahhoz hogy jön bárki, hogy kormányokat diskurzusok befolyásolására buzdítson? Németországban a Merkel-kormány migrációs politikájának kritikája már most is a "rasszista", "szélsőjobbos populizmussal" egyenlő, ami teljes tévedés (akkor is, ha a kampányban persze az AfD és más szélsőségesek is aktívak).

Hogy mindebből mi következik? Egy jelentős hype Marrákesben; egy fontoskodó, polkorrekten ömlengő, felesleges dokumentum, amely egyszerre szögezi le a nemzetek jogköreit, és várja el az általános menekültügyi policy-módosítást; egy "soft law", amely természetesen sokkal több egy senkit semmire sem kötelező darab papírnál.

Mindeközben csak az idén 2075 menekült fulladt a Földközi-tengerbe. A közös bennük az, hogy egyiket sem mentette ki egy ENSZ-lobogó alatt cirkáló mentőhajó – de ez is biztos csak olcsó, szélsőjobbos populizmus.

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A tudósok már tudják, kik élik túl a Trónok harca utolsó évadát

A tudósok már tudják, kik élik túl a Trónok harca utolsó évadát

Ugyanolyan sokszínű élővilág rejtőzik a talpunk alatt is, mint a felszínen

Ugyanolyan sokszínű élővilág rejtőzik a talpunk alatt is, mint a felszínen

Végre: mostantól ön is használhatja a Google Térkép hasznos funkcióját

Végre: mostantól ön is használhatja a Google Térkép hasznos funkcióját

„Megfordítanám veled a világot” – KIES klippremier

„Megfordítanám veled a világot” – KIES klippremier

Átment a közigazgatási bíróságokról szóló javaslat

Átment a közigazgatási bíróságokról szóló javaslat

Tarlós feljelentést tesz a befuccsolt e-jegyrendszer miatt

Tarlós feljelentést tesz a befuccsolt e-jegyrendszer miatt