A kormányzó Baasz Párt, valamint a Köztársasági Gárda főhadiszállását bombázta az amerikai légierő kedd délután; találat érte a Palesztina hotelt is, amelyben Bagdadban dolgozó külföldi tudósítók voltak. Az amerikai csapatok három fronton támadják az iraki erőket a fővárosban, miközben civilek százai igyekeznek menekülni az ostromlott városból - írja a BBC. Szemtanúk beszámolói szerint hétfőn halottak és sebesültek százait szállították be a főváros Al-Kindi kórházába. Korábban az amerikai légierő egy olyan épületet bombázott, amelyben hírszerzési adatok szerint Szaddám Huszein tartózkodott.

Az amerikai katonai körökre hivatkozó tudósítás szerint a Bagdad térségében állomásozó, eredetileg 800 iraki harckocsiból már csak 19 maradt épen. A legnagyobb veszélyt most a különösen rezsimhű Fidáíjín Szaddám milícia harcosai képezik, akik kedden az amerikai különleges egységek hat katonáját sebesítették meg a fővárosban - jelentette egy CNN-tudósító Bagdadból. A harcok miatt Bagdad lakói már nem tudnak elmenekülni a városból - jelentette a CNN egy riporternője.
A bagdadi kórházak kapacitásuk végső határán dolgoznak, főleg érzéstelenítőkből nagy a hiány, és némelyik kórházban nincs sem víz, sem áram - jelentette be kedden Genfben Nada Doumani, a Vöröskereszt Nemzetközi Bizottsága (IKRK) szóvivője. A szervezetnek nincsenek adatai a sebesültek számáról, mert nem tudja felkeresni az összes kórházat, de a városban a helyzet kritikus - mondta a szóvivő, aki szerint Bagdad északi részén találat ért egy víztisztító berendezést, így a Szaddám City nevű városrész 1,2 millió lakója ivóvíz nélkül maradt.
George Bush amerikai elnök a Szaddám Huszein ellen megkísérelt újabb légitámadásról azt mondta: nem tudja, hogy az iraki államfő túlélte-e a támadást, "de azt tudja, hogy az ország felett már alig van ellenőrzése". Washingtonból először azt jelentették, hogy az iraki elnök meghalt az ellene megkísérelt újabb szövetséges támadásban, ezt azonban később visszavonták - közölte Huszein sorsáról a katari brit hadműveleti parancsnokság szóvivője. Al Lockwood szerint három különböző forrásból eredő hírszerzési adatok utaltak arra, hogy a megcélzott épületben van az iraki elnök. A szóvivő szerint a precíziós fegyverekkel végrehajtott légicsapással sikerült megsemmisíteni a létesítményt, de még vizsgálatra szorul annak kiderítése, hogy mi lett a benne tartózkodók sorsa.
Kedden az amerikai hadsereg egy olyan házra is tüzet nyitott, amelyben újságírók tartózkodtak. A Pentagon sajnálkozásának adott hangot amiatt, hogy a Palesztina hotelre leadott harckocsitűzben két operatőr életét vesztette. A támadásban a Reuters hírügynökség egy ukrán operatőre halt meg és három másik munkatársa megsebesült; támadás után nem sokkal belehalt sebesüléseibe a Telecinco spanyol magántévé egyik operatőre is. Az amerikai védelmi minisztérium szóvivője elismerte: a Pentagon tudta, hogy tudósítók vannak a Palesztina szállodában, de helyi jelentések arra utaltak, hogy az amerikai katonákat kézifegyverekkel és gránátokkal lövik az épületből. A BBC tévé két bagdadi tudósítója azonban, akiknek irodája egy emelettel az eltalált szoba alatt van, azt mondta, hogy előzőleg semmilyen fegyverzajt nem hallottak. Az egyik tudósító szerint a bagdadi Dzsumhurija hídon álló amerikai harckocsi a súlyos incidens előtt már húsz perccel a szálloda felé fordította lövegtornyát.
Iraki rezsimellenes gerillák vasárnap amerikai segítség nélkül elfoglalták az ország délkeleti részében Amara városát, a Központi Hírszerző Ügynökség tisztje azonban légi támadással fenyegetőzve visszaparancsolta őket a Bagdadtól 370 kilométerre lévő kormányzósági székhelyről. A több ezer harcost számláló milícia vezetője, Abu Hatem Mohammed Ali hosszú ideje kapcsolatban áll az Ahmed Csalabi vezette Iraki Nemzeti Kongreszussal (INC) és a Pentagonban jól ismerik - közölte kedden Washingtonban Kanan Makiya száműzetésben élő iraki ellenzéki. A massachusettsi Brandeis egyetem professzora úgy értesült, hogy egy arabul tökéletesen beszélő CIA-tiszt felszólította Abu Hatem Mohammed Alit, hogy ürítse ki a várost, különben légi csapásokat mérnek rájuk. A gerillavezér hallgatott a tiszt szavára. A száműzetésben működő Iraki Nemzeti Kongresszus (INC) vezetőit, köztük Ahmed Csalabit és a szervezet 700 harcosát az amerikai erők vasárnap a dél-iraki Nasziríjába szállították. A Pentagon fontos szerepet szán a szervezetnek az ideiglenes kormány megalakításában, míg a külügyminisztérium és a CIA ellenzi a bevonásukat, mivel úgy vélik, hogy ezek az emigránsok "már elszakadtak az iraki valóságtól és az arab világ csak Amerika bábjainak tekintené őket".(MTI)

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények!

Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények!

Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.
Eddig nem látott Bugattit vett elő titkos gyűjteményéből a gyártó

Eddig nem látott Bugattit vett elő titkos gyűjteményéből a gyártó

Trump páros lábbal szállt bele a dél-koreai Oscar-díjasba

Trump páros lábbal szállt bele a dél-koreai Oscar-díjasba

Révész: A nagy magyar bűnözőszaporítás

Révész: A nagy magyar bűnözőszaporítás

Nácizással, néma megemlékezéssel indult a Berlinale

Nácizással, néma megemlékezéssel indult a Berlinale

Havi 35 ezerrel keresnek majd többet a BKV-sok

Havi 35 ezerrel keresnek majd többet a BKV-sok

650 lóerős hegyomlásként debütált a legújabb amerikai pickup

650 lóerős hegyomlásként debütált a legújabb amerikai pickup