A kormányzó Baasz Párt, valamint a Köztársasági Gárda főhadiszállását bombázta az amerikai légierő kedd délután; találat érte a Palesztina hotelt is, amelyben Bagdadban dolgozó külföldi tudósítók voltak. Az amerikai csapatok három fronton támadják az iraki erőket a fővárosban, miközben civilek százai igyekeznek menekülni az ostromlott városból - írja a BBC. Szemtanúk beszámolói szerint hétfőn halottak és sebesültek százait szállították be a főváros Al-Kindi kórházába. Korábban az amerikai légierő egy olyan épületet bombázott, amelyben hírszerzési adatok szerint Szaddám Huszein tartózkodott.

Az amerikai katonai körökre hivatkozó tudósítás szerint a Bagdad térségében állomásozó, eredetileg 800 iraki harckocsiból már csak 19 maradt épen. A legnagyobb veszélyt most a különösen rezsimhű Fidáíjín Szaddám milícia harcosai képezik, akik kedden az amerikai különleges egységek hat katonáját sebesítették meg a fővárosban - jelentette egy CNN-tudósító Bagdadból. A harcok miatt Bagdad lakói már nem tudnak elmenekülni a városból - jelentette a CNN egy riporternője.
A bagdadi kórházak kapacitásuk végső határán dolgoznak, főleg érzéstelenítőkből nagy a hiány, és némelyik kórházban nincs sem víz, sem áram - jelentette be kedden Genfben Nada Doumani, a Vöröskereszt Nemzetközi Bizottsága (IKRK) szóvivője. A szervezetnek nincsenek adatai a sebesültek számáról, mert nem tudja felkeresni az összes kórházat, de a városban a helyzet kritikus - mondta a szóvivő, aki szerint Bagdad északi részén találat ért egy víztisztító berendezést, így a Szaddám City nevű városrész 1,2 millió lakója ivóvíz nélkül maradt.
George Bush amerikai elnök a Szaddám Huszein ellen megkísérelt újabb légitámadásról azt mondta: nem tudja, hogy az iraki államfő túlélte-e a támadást, "de azt tudja, hogy az ország felett már alig van ellenőrzése". Washingtonból először azt jelentették, hogy az iraki elnök meghalt az ellene megkísérelt újabb szövetséges támadásban, ezt azonban később visszavonták - közölte Huszein sorsáról a katari brit hadműveleti parancsnokság szóvivője. Al Lockwood szerint három különböző forrásból eredő hírszerzési adatok utaltak arra, hogy a megcélzott épületben van az iraki elnök. A szóvivő szerint a precíziós fegyverekkel végrehajtott légicsapással sikerült megsemmisíteni a létesítményt, de még vizsgálatra szorul annak kiderítése, hogy mi lett a benne tartózkodók sorsa.
Kedden az amerikai hadsereg egy olyan házra is tüzet nyitott, amelyben újságírók tartózkodtak. A Pentagon sajnálkozásának adott hangot amiatt, hogy a Palesztina hotelre leadott harckocsitűzben két operatőr életét vesztette. A támadásban a Reuters hírügynökség egy ukrán operatőre halt meg és három másik munkatársa megsebesült; támadás után nem sokkal belehalt sebesüléseibe a Telecinco spanyol magántévé egyik operatőre is. Az amerikai védelmi minisztérium szóvivője elismerte: a Pentagon tudta, hogy tudósítók vannak a Palesztina szállodában, de helyi jelentések arra utaltak, hogy az amerikai katonákat kézifegyverekkel és gránátokkal lövik az épületből. A BBC tévé két bagdadi tudósítója azonban, akiknek irodája egy emelettel az eltalált szoba alatt van, azt mondta, hogy előzőleg semmilyen fegyverzajt nem hallottak. Az egyik tudósító szerint a bagdadi Dzsumhurija hídon álló amerikai harckocsi a súlyos incidens előtt már húsz perccel a szálloda felé fordította lövegtornyát.
Iraki rezsimellenes gerillák vasárnap amerikai segítség nélkül elfoglalták az ország délkeleti részében Amara városát, a Központi Hírszerző Ügynökség tisztje azonban légi támadással fenyegetőzve visszaparancsolta őket a Bagdadtól 370 kilométerre lévő kormányzósági székhelyről. A több ezer harcost számláló milícia vezetője, Abu Hatem Mohammed Ali hosszú ideje kapcsolatban áll az Ahmed Csalabi vezette Iraki Nemzeti Kongreszussal (INC) és a Pentagonban jól ismerik - közölte kedden Washingtonban Kanan Makiya száműzetésben élő iraki ellenzéki. A massachusettsi Brandeis egyetem professzora úgy értesült, hogy egy arabul tökéletesen beszélő CIA-tiszt felszólította Abu Hatem Mohammed Alit, hogy ürítse ki a várost, különben légi csapásokat mérnek rájuk. A gerillavezér hallgatott a tiszt szavára. A száműzetésben működő Iraki Nemzeti Kongresszus (INC) vezetőit, köztük Ahmed Csalabit és a szervezet 700 harcosát az amerikai erők vasárnap a dél-iraki Nasziríjába szállították. A Pentagon fontos szerepet szán a szervezetnek az ideiglenes kormány megalakításában, míg a külügyminisztérium és a CIA ellenzi a bevonásukat, mivel úgy vélik, hogy ezek az emigránsok "már elszakadtak az iraki valóságtól és az arab világ csak Amerika bábjainak tekintené őket".(MTI)

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
Magyar kórház épül Ukrajnában, de csak magyarok használhatják

Magyar kórház épül Ukrajnában, de csak magyarok használhatják

Egy korszak vége: az utolsó csipogókat is lekapcsolják Japánban

Egy korszak vége: az utolsó csipogókat is lekapcsolják Japánban

102 évesen is kiugrott egy repülőből a világ legidősebb ejtőernyőse – videó

102 évesen is kiugrott egy repülőből a világ legidősebb ejtőernyőse – videó

Magyar is van Európa legjobb karácsonyi vásárai között

Magyar is van Európa legjobb karácsonyi vásárai között

Majmok garázdálkodnak az indiai kormány hivatalaiban

Majmok garázdálkodnak az indiai kormány hivatalaiban

Ez látványos lesz: komoly változás jön jövőre a laptopokba

Ez látványos lesz: komoly változás jön jövőre a laptopokba