Kínai tudósok szerint az atípusos tüdőgyulladást okozó vírus (SARS) folyamatosan változik, ezért nehéz az ellene való küzdelem, évekig tarthat egy vakcina kifejlesztése - írja a BBC. Kedden Ázsiából a betegség újabb tizenhét halálos áldozatról számoltak be az egészségügyi szervek.

A Pekingi Genetikai Intézet kutatói szerint a vírusnak könnyen és gyorsan alakulnak új mutánsai, s ha egyszer megtelepedett a szervezetben, nehéz megakadályozni a betegség kifejlődését. kutatók arra figyelmeztetnek, a vakcina kifejlesztése évekig is eltarthat. A SARS (Severe Acute Respiratory Syndrome) a jelenlegi kutatások szerint a koronavírus új mutánsa, amely állatokról került át emberekre Kína Kuangtung tartományában. Hongkongban, Kanadában és Szingapúrban szedte ezidáig legtöbb áldozatát a vírus; az Egészségügyi Világszervezet, a WHO adatai szerint a világon 4000 SARS-fertőzött lehet.
Hongkongban öt halálesetet és harminckét új megbetegedést jegyeztek fel - adja hírül az MTI - ezzel már 99-re emelkedett itt az áldozatok száma, a fertőzöttek száma 1434. Az újabb halottak valamennyien idősebb emberek voltak, négyen már korábban krónikus betegségekben szenvedtek. Ugyanakkor 25 beteget gyógyultként bocsátottak el a helyi kórházakból. Kínában országos szinten 97 halott a mérleg, az összes fertőzések száma 2158 - jelentette az Új Kína hírügynökség a pekingi egészségügy-minisztériumra hivatkozva.
Kedden ügyvezető pekingi polgármesternek nevezték ki Vang Csi-san közgazdászt a hét végén leváltott Meng Hszüe-nung helyett, akit a SARS-járvány kezelése és méreteinek eltitkolása miatt távolítottak el tisztéből. A május 1-jével kezdődő munkaszüneti hetet öt napra kurtították, hogy csökkentsék a kínaiak utazási kedvét, és ezzel is megpróbáljanak gátat szabni a fertőzés terjedésének.

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
Közösen lép fel az ellenzék a túlóratörvény ellen, levelet írtak Ádernek

Közösen lép fel az ellenzék a túlóratörvény ellen, levelet írtak Ádernek

Újra könnygázt használtak a rendőrök a Kossuth téren - percről percre

Újra könnygázt használtak a rendőrök a Kossuth téren - percről percre

Megmutatjuk a tökéletes délutáni alvás titkát!

Megmutatjuk a tökéletes délutáni alvás titkát!

Elkészült a Cápasuli az Állatkertben

Elkészült a Cápasuli az Állatkertben

42 óra után engedték ki a kapitányságról a tüntetőt, senki nem tudja, miért vitték be

42 óra után engedték ki a kapitányságról a tüntetőt, senki nem tudja, miért vitték be

Chelsea-mezben nézné a helyszínen a Vidi-meccset? Nem fog menni

Chelsea-mezben nézné a helyszínen a Vidi-meccset? Nem fog menni