Tetszett a cikk?

Kínai tudósok szerint az atípusos tüdőgyulladást okozó vírus (SARS) folyamatosan változik, ezért nehéz az ellene való küzdelem, évekig tarthat egy vakcina kifejlesztése - írja a BBC. Kedden Ázsiából a betegség újabb tizenhét halálos áldozatról számoltak be az egészségügyi szervek.

A Pekingi Genetikai Intézet kutatói szerint a vírusnak könnyen és gyorsan alakulnak új mutánsai, s ha egyszer megtelepedett a szervezetben, nehéz megakadályozni a betegség kifejlődését. kutatók arra figyelmeztetnek, a vakcina kifejlesztése évekig is eltarthat. A SARS (Severe Acute Respiratory Syndrome) a jelenlegi kutatások szerint a koronavírus új mutánsa, amely állatokról került át emberekre Kína Kuangtung tartományában. Hongkongban, Kanadában és Szingapúrban szedte ezidáig legtöbb áldozatát a vírus; az Egészségügyi Világszervezet, a WHO adatai szerint a világon 4000 SARS-fertőzött lehet.
Hongkongban öt halálesetet és harminckét új megbetegedést jegyeztek fel - adja hírül az MTI - ezzel már 99-re emelkedett itt az áldozatok száma, a fertőzöttek száma 1434. Az újabb halottak valamennyien idősebb emberek voltak, négyen már korábban krónikus betegségekben szenvedtek. Ugyanakkor 25 beteget gyógyultként bocsátottak el a helyi kórházakból. Kínában országos szinten 97 halott a mérleg, az összes fertőzések száma 2158 - jelentette az Új Kína hírügynökség a pekingi egészségügy-minisztériumra hivatkozva.
Kedden ügyvezető pekingi polgármesternek nevezték ki Vang Csi-san közgazdászt a hét végén leváltott Meng Hszüe-nung helyett, akit a SARS-járvány kezelése és méreteinek eltitkolása miatt távolítottak el tisztéből. A május 1-jével kezdődő munkaszüneti hetet öt napra kurtították, hogy csökkentsék a kínaiak utazási kedvét, és ezzel is megpróbáljanak gátat szabni a fertőzés terjedésének.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!