Tetszett a cikk?

A dohányzás megfékezését célzó első nemzetközi egyezményről állapodott meg szerdán az Egészségügyi Világszervezet (WHO) genfi közgyűlésén a szervezet 192 tagállama. Az évente világméretekben több mint ötmillió emberéletet követelő szenvedély korlátozását célzó egyezmény aláírására egyelőre csak negyven ország hajlandó.

Az Egészségügyi Világszervezet genfi közgyűlésén annak ellenére egyhangúan fogadta el a 192 tag a dohányzás visszaszorítására vonatkozó egyezményt, hogy mindössze negyven ország (köztük az EU tagállamai, Japán és Kína s néhány feltétel fennállása esetén az USA) mutat szándékot az aláírásra, illetve az egyezményben foglaltak elfogadására. A keret-megállapodás szövegéről a tagországok szakemberei évekig tartó alkudozások, heves viták után márciusban egyeztek meg. Eszerint az országoknak intézkedéseket kell tenniük a dohányreklámok, -szponzorációk és -promóciók korlátozására. Az egyezmény előírja az új címkézési szabályok (például a cigarettás dobozok legalább egyharmadát eltakaró, a dohányzás káros voltára képekkel és szöveggel is figyelmeztető jelölések) bevezetését és a dohányzásmentes belső terek megteremtését, és a jogalkotás oly módon való megerősítését, ami a korlátot állít a csempészetnek.
A WHO vezetői szerint az egyezményhez csatlakozó országokban a most elfogadott szöveg képezheti majd a nemzeti dohányzásellenes jogalkotás alapját. Ha ugyanis a jelenlegi tendenciák változatlanul maradnának, 2020-ra a jelenlegi 5-ről 10 millióra emelkedne a dohányzás miatt évente elhalálozók száma (aminek 70 százaléka a fejlődő országokra esne). A WHO vizsgálatai szerint szerint a fejlett országokban már csökkenőben van mind a dohányzás, mind pedig a dohányzással közvetlenül összefüggésbe hozható halálesetek száma. A fejlődő világban viszont drámai méreteket ölt a dohányzás terjedése, de a legriasztóbb a nők között és a mind fiatalabb korosztályokban való térhódítása. (MTI)

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Néhány napja gyorsan lemerül az iPhone-ja? Itt a megnyugtató magyarázat

Néhány napja gyorsan lemerül az iPhone-ja? Itt a megnyugtató magyarázat

Huszonöt halottja van az ukrán katonai szállítógép balesetének

Huszonöt halottja van az ukrán katonai szállítógép balesetének

Öt ingyenes koncertet ad a Budapesti Fesztiválzenekar

Öt ingyenes koncertet ad a Budapesti Fesztiválzenekar