Iraki tömegpusztító fegyverek helyett a sajtó dühével kénytelen szembenézni Tony Blair brit kormányfő, amiért a szövetségesek a mai napig nem találják azt az arzenált, amelynek állítólagos létezése miatt háborút indítottak Szaddám Huszein ellen. Abszurd és kínos a háborúban élen járó demokratikus ország vezetőire nézve, ha a játszma végén netán kiderül: nem a főgonosz hazudott. Önnek mi erről a véleménye?

Ferenc Ferdinánd él és jól van, az I. világháború tévedés volt! – az ismeretlen szerzőtől származó graffitin csak azért tudunk jóízűt nevetni, mert semmi köze nincs a valósághoz. A háború alapvetően rossz dolog. Még rosszabb, ha tévedésből történik, de még annál is rosszabb, ha a szükségessége mellett kardoskodók szándékosan tévednek a casus bellit illetően. A múlt héten Donald Rumsfeld amerikai védelmi miniszter elismerte: Iraknak talán tényleg nem voltak tömegpusztító fegyverei a háború előtt.
A sajtó azonban nemcsak a nem létező fegyvereket kéri számon az amerikai és a brit vezetéstől. Az Oszama bin Laden fémjelezte al-Kaida és Irak vélt kapcsolatát sem tudták mindmáig hitelt érdemlően bizonyítani - rója fel a szövetségesek egyik bűnét Paul Krugman, a The New York Times háborúellenes publicistája. A szövetségesek azt a bunkert sem találták meg, amely a bombázások első napjaiban állítólag az iraki diktátor menedékéül szolgált - emlékeztetett a brit The Independent. A napilap a hadseregért felelős miniszter, Adam Ingram azon nyilatkozatát is megemlítette, melyben a politikus elismerte: ellenőrizetlen információkon alapult az a sokat hangoztatott állítás, miszerint Irak negyvenöt percen belül képes biológiai és vegyi támadást végrehajtani. Hab a tortán, hogy egy, a BBC-nek nyilatkozó titkosszolgálati illetékes kifecsegte: a Downing Street arra kérte a titkosszolgálatokat, hogy a Munkáspárt képviselőinek és szavazóinak meggyőzése érdekében egy kicsit "szexisebb" jelentést írjanak Irakról.
A vádakkal kellőképpen beborított Blair cáfolta és "teljesen abszurdnak" nevezte a titkosszolgálati illetékes nyilatkozatát, s továbbra is szentül hiszi, hogy az ominózus fegyverek előbb-utóbb előkerülnek.
Blair optimizmusának és reményeinek némiképpen ellentmond a Vanity Fairnak interjút adó Paul Wolfowitz. Az amerikai védelmiminiszter-helyettes az interjúban világossá tette, hogy Washington pusztán bürokratikus okok miatt hozakodott elő a fegyverváddal, így akarta ugyanis elérni, hogy a háború kitörése előtt a republikánus kormányzatban teljes legyen az egység. Másrészt – érvelt Wolfowitz – Szaddám Huszein rendszerének megdöntését követően az USA vissza tudja vonni csapatait Szaúd-Arábiából; ezt a célt csak háborúval érhette el. A szaúdi kivonulás azért fontos Washingtonnak, mert az al-Kaida Amerika-ellenességének egyik oka éppen az amerikaiak szaúdi jelenléte.
A The Economist brit hetilap ugyanakkor emlékeztetett rá, hogy a Szaddám Huszein elleni bizonyítékok többsége nem az amerikaiaktól vagy a britektől, hanem két támadhatatlan forrásból, az ENSZ fegyverzetellenőreitől, illetve magától a diktátortól származott. Igaz, azt a hetilap is elismeri, hogy Bush és Blair kissé „továbbgondolta” az ENSZ-jelentés konklúzióját.
Bár abszurd, de jelenleg talán senki nem örülne jobban az iraki tömegpusztító fegyverek létezésének, mint a brit miniszterelnök. Miközben az amerikai közvéleményt különösebben nem érdekli a háborút kirobbantó okok körüli vita, addig a brit sajtó magyarázatot, sőt vizsgálatot követel az ügyben, egyúttal politikai háborút ígérve Blairnek. E csatában azonban nemcsak holmi hatalmi posztok kerülhetnek veszélybe; már a világ rosszarcú vezetőit folyton-folyvást demokráciával ijesztgető vezetők szavahihetősége a tét.

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
Benzines villanyautó: teszten a Honda különc hibrid divatterepjárója, az új CR-V

Benzines villanyautó: teszten a Honda különc hibrid divatterepjárója, az új CR-V

Párbeszédet ígér a sárgamellényesekkel a francia kormányfő

Párbeszédet ígér a sárgamellényesekkel a francia kormányfő

Hosszú Katinka beszélt a válásáról: "Keményebb lettem, mint valaha"

Hosszú Katinka beszélt a válásáról: "Keményebb lettem, mint valaha"

Trump szerint a franciák valójában a párizsi klímaegyezmény ellen tüntetnek

Trump szerint a franciák valójában a párizsi klímaegyezmény ellen tüntetnek

CDU: Merkel kritikusaival is tárgyal az új elnök a migrációról

CDU: Merkel kritikusaival is tárgyal az új elnök a migrációról

Rami Malek lehet az új James Bond főgonosza

Rami Malek lehet az új James Bond főgonosza