Indonézia, de különösen a főváros, Dzsakarta központi része a következő napokban újabb terrortámadások célpontja lehet - jelentette be szerdán hírszerzési forrásokra hivatkozva Alexander Downer ausztrál külügyminiszter. Közben az indonéz fővárosban teljes erővel folyik a keddi terrorista-támadás elkövetőinek felkutatása.

Az ausztrál külügyminisztérium szóvivője szerint a lehetséges újabb támadásokkal kapcsolatos figyelmeztetés a keddi jakartai robbantás után néhány órával kapott hírszerzési értesülésen alapul, részletekbe azonban nem bocsátkozott.
Egy szingapúri napilap szerint a Dzsemaja Iszlamija (Iszlám Közösség) nevű szélsőséges iszlám szervezet követte el a dzsakartai merényletet, amelyet "véres figyelmeztetésnek" szánt az indonéz vezetésnek. A Dzsemaja Iszlamija a szélsőséges iszlám erőkkel szembeni keményebb megtorlástól akarta elrettenteni Megawati Sukarnoputri elnököt és kormányát - közölte a szervezet egyik névtelenségbe burkolózó harcosa a Straits Times című újság tudósítójával. A csoport most először vállalta egy merénylet elkövetését.
"Üzenet volt az elnök asszonynak és ellenségeinknek: ha kivégzik egyik muzulmán testvérünket, folytatjuk terrorhadjáratunkat Indonéziában és a térségben" – mondta a szervezet tagja. Nyilatkozatában a bali robbantások ügyében csütörtökön várható ítélethirdetésre utalt. Az indonéz hatóságok Dzsemaja Iszlamija-tagokat vádolnak és fogtak perbe a merényletek miatt, s a gyanúsítottak egyikét - Amrozi bin Nurhasyimot - halálbüntetés fenyegeti.

Az indonéz fővárosban szerdán folytatódott a hajsza az amerikai Marriott luxusszálloda elleni merénylet elkövetői után: elkészült a robbanóanyaggal megrakott gépkocsi tulajdonosának fantomképe. A rendőrség megerősítette, hogy a robbantás, amelyet minden valószínűség szerint öngyilkos merénylő követett el, több hasonlóságot mutat a tavaly Bali szigetén végrehajtott terrortámadásokkal. Az üdülőparadicsom két éjszakai bárjában elkövetett robbantásban akkor 202 ember, zömében ausztrál turista vesztette életét. Erwin Mappaseng, az indonéz rendőrség bűnügyi igazgatója közölte: mind az elkövetés módja, mind a felhasznált robbanószer erősen emlékeztet a bali merényletekre. Az ottani pokolgépeket robbanóanyagok keverékével, egyebek mellett nagy mennyiségű TNT-vel és kálium-kloráttal töltötték meg.
A dzsakartai áldozatok számáról változatlanul ellentmondásos adatok látnak napvilágot. Az indonéz vöröskereszt legfrissebb, szerdai veszteségmérlege szerint 14 ember halt meg, a sebesültek száma 152, közülük többnek válságos az állapota. A helyi rendőrség 10 halottról beszél, Ausztrália 16, a dzakartai amerikai nagykövetség Washingtonba küldött jelentése 17 halálos áldozatról tud.
A Dzsemaja Iszlamija arra törekszik, hogy terrorcselekményekkel teremtse meg a délkelet-ázsiai térségben egy nagy iszlám állam létrehozásának lehetőségét. Ez az iszlám állam magában foglalná Malajziát, Indonéziát (amely már most is a világ legnagyobb muzulmán lakosságú országa), a Brunei szultánságot, Szingapúrt és a többségében muzulmán lakosságú Fülöp-szigeteket. Az ENSZ tavaly októberben e csoportot is felvette az al-Kaida terrorhálózattal kapcsolatban álló szervezetek feketelistájára. (MTI)

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
Franciaország bezárkózva várja a zavargást

Franciaország bezárkózva várja a zavargást

Záporeső, hózápor, viharos szél is jöhet hétfőn

Záporeső, hózápor, viharos szél is jöhet hétfőn

Lavina Romániában: meghalt egy túrázó

Lavina Romániában: meghalt egy túrázó

Negyedmilliárd uniós forintból épült a strand, most elárverezhetik

Negyedmilliárd uniós forintból épült a strand, most elárverezhetik

Női kézilabda-siker: "Ma szerencsések és jók is voltunk"

Női kézilabda-siker: "Ma szerencsések és jók is voltunk"

Félmillió fontot költ Salisbury a jó hírére az orosz idegméreg-támadás után

Félmillió fontot költ Salisbury a jó hírére az orosz idegméreg-támadás után