Tetszett a cikk?

A híres Szajeret Matkal kommandó 13 tagja szerint a ciszjordániai palesztin területeken az izraeli hadsereg lábbal tiporja több millió palesztin emberi jogait.

Nyilvánosan megtagadta az izraeli vezérkar elitalakulatának 13 tartalékos tagja, hogy a jövőben részt vegyen a Gázai övezetbeli és ciszjordániai palesztin területeken zajló katonai műveletekben. A levél aláírói ezentúl nem kívánnak részt venni a megszállt területeken létesült zsidó telepek védelmében sem.Móse Jaalon altábornagy, vezérkari főnök hétfőn közölte, hogy ha a levélírók nem vonják vissza panaszukat, akkor elbocsátják őket a hadsereg tartalékos állományából. Saron vagy hivatala egyelőre nem nyilatkozott az ügyben. Rút Jaron dandártábornok, a hadsereg szóvivője azt mondta: bár Izrael demokratikus ország, az illetőknek nem lett volna szabad a hírneves alakulatot felhasználni véleményük kifejtésére.Ha a tiltakozókat elbocsátják, az sokat ártana a Szarejet Matkal tekintélyének. Az egységben szolgált valamikor több magas rangú izraeli tisztségviselő, például Benjámin Netanjahu vagy Ehud Barak volt kormányfő; utóbbi vezérkari főnök is volt.A Szajeret Matkalt külföldön végrehajtandó kommandós akciókra hozták létre. Az alakulat egyebek között azzal szerzett magának hírnevet, hogy 1976-ban az ugandai Entebbe repülőterén kiszabadította egy palesztin gerillák által eltérített repülőgép 106 utasát. (MTI)

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Van egy remek védelmi funkció az androidos mobilokban – így hívhatja elő

Van egy remek védelmi funkció az androidos mobilokban – így hívhatja elő

Orbán beállt sofőrködni a tesztelő medikusokhoz

Orbán beállt sofőrködni a tesztelő medikusokhoz

Halálbüntetést kértek egy japán sorozatgyilkosra

Halálbüntetést kértek egy japán sorozatgyilkosra