Párizs nem teljesen elégedett a határozati javaslattal, de ez nem fogja megakadályozni abban, hogy "pozitívan voksoljon" - jelentette be kedden a francia külügyminiszter. Az iraki demokratikus állam megteremtését a nemzetközi jog keretébe foglaló határozattervezetet várhatóan kedd este hivatalosan is elfogadják.

Franciaország megszavazza az ENSZ Biztonsági Tanácsában az iraki szuverenitás helyreállításáról szóló amerikai-brit határozattervezetet, mert a tervezet készítői figyelembe vették számos ellenvetését - jelentette be kedden Michel Barnier francia külügyminiszter. Barnier a France Inter rádiónak nyilatkozva elmondta, hogy Párizs nem teljesen elégedett a határozati javaslattal, de ez nem fogja megakadályozni abban, hogy "pozitívan voksoljon".Diplomáciai források szerint Gerhard Schröder német kancellár is rábólintott már a módosított tervezetre, Li Csao-hszing, a kínai diplomácia vezetője pedig úgy nyilatkozott, hogy közel a megegyezés a BT-ben.Az ENSZ Biztonsági Tanácsa hosszas huzavona után hétfőn jutott egyetértésre az iraki demokratikus állam megteremtését a nemzetközi jog keretébe foglaló határozattervezetről, amelyet várhatóan kedd este hivatalosan is elfogadnak. John Negroponte amerikai ENSZ-nagykövet hétfőn este hangoztatta, hogy bízik a tervezet egyhangú megszavazásában.Kompromisszum a németekkel és a franciákkalWashington a megegyezés érdekében igyekezett belefoglalni a tervezetbe a BT-tagok elvárásait. Franciaország és Németország mindenekelőtt azt követelte, hogy az iraki ideiglenes kormány kapjon vétójogot a jelentősebb katonai-biztonsági támadó műveletek felett. A kialakult kompromisszum szerint a bagdadi kormánynak nem lesz ugyan egyértelmű vétójoga, de az amerikai katonai parancsnokságnak egyeztetnie kell az iraki féllel a többnemzetiségű erők nagyszabású akciói előtt.A BT tagjai már korábban egyetértésre jutottak arról, hogy az amerikai vezetésű többnemzetiségű erő ENSZ-megbízatása automatikusan lejár, mihelyt beiktatják az új alkotmány alapján demokratikusan megválasztott iraki kormányt, amelyre 2005 végén, vagy legkésőbb 2006 elején kerül sor. A bagdadi kormány a határozat értelmében már előtte is bármikor kérheti a Biztonsági Tanácstól a többnemzetiségű erő mandátumának a visszavonását.A határozat támogatásáról biztosítja a 2004. június 30-án hivatalba lépő ideiglenes kormányt, üdvözli, hogy ezzel Irak visszanyeri teljes szuverenitását. A BT támogatja a demokratikus átmenet menetrendjét, amely szerint 2004 végéig, de legkésőbb 2005. január 31-ig közvetlen, demokratikus úton megválasztják az átmeneti nemzetgyűlést, amely megalakítja Irak átmeneti kormányát és kidolgozza az ország állandó alkotmányát. Az alkotmányt 2005 októberében népszavazásra bocsátják, majd az új alaptörvény alapján 3 hónappal később megválasztják az új, demokratikus képviseleti kormányt, és a külföldi erők ezután elhagyják az országot. (MTI)

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A nap hirdetése: Egy Toyota, amiben akár szaunázni is lehet

A nap hirdetése: Egy Toyota, amiben akár szaunázni is lehet

Rákapcsol a Samsung, az Infinity O után jönnek az Infinity U és V képernyők a telefonokba

Rákapcsol a Samsung, az Infinity O után jönnek az Infinity U és V képernyők a telefonokba

A kormány újra visszaüzent Brüsszelnek

A kormány újra visszaüzent Brüsszelnek

Chuck Norris potom pénzért turnézott Budapesten

Chuck Norris potom pénzért turnézott Budapesten

Ingyenjegy jár egy koncertre a Ripost-címlapra kerülésért

Ingyenjegy jár egy koncertre a Ripost-címlapra kerülésért

TASZ: Jogellenesen vetett be könnygázt a rendőrség a tüntetők ellen

TASZ: Jogellenesen vetett be könnygázt a rendőrség a tüntetők ellen