szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

I. Napóleon francia császár szerette volna kiterjeszteni uralmát az Adriai-tengerre, de az angolokkal folytatott heves tengeri csatában 1812. február 22-én vereséget szenvedett. Az egyik kétárbocos vitorlásának, a Mercure-nek a maradványait a közelmúltban találták meg az olaszországi Lignano Sabbiadorótól mintegy hét mérföldre.

A Mercure-t 1805-ben kezdték építeni Genovában, Sané, Napóleon leghíresebb mérnökének tervei alapján és egy évvel később fejezték be. A 32 méter hosszú, 9 méter széles, 18 ágyús vitorlásnak kísérő, felderítő és összekötő feladatokat szántak.

1821. február 21 éjszakáján a 74 ágyús Rivoli kísérőjeként indult ki a Mercure Malamocco kikötőjéből, de a 74 ágyús Victorious és a 18 ágyús Weasel angol hajók már vártak rájuk. A Mercure 40 perces tűzharc után felrobbant, valószínűleg a lőszertárát találták el és elsüllyedt a Rivoli is. Kétszázötvennégy ember halt meg, 365-en megsebesültek és 304-en fogságba estek - írja az olasz Corriere della Sera című napilap.

A Mercure maradványait azután kezdték keresni, hogy egy halászhajó hálója beleakadt egy ágyúmaradványba. A búvárok rátaláltak a hajótest egy darabjára, ennek érdekessége, hogy a vízvonal alatti része a kor szokásainak megfelelően rézzel van borítva.

Találtak továbbá a XVIII. század vége és a XIX. század első fele között használt rövid csövű, nagy kaliberű ágyúk maradványait, amelyekből négyet már ki is emeltek. A velencei Arzenálban vannak elhelyezve, a leendő hajómúzeumban.

Könnyű, hatékony fegyverek voltak és a szakemberek szerint valószínűleg az egyetlen előkerült példányok egész Európában. Egy előkerült fémjelzőből megállapítható, hogy a Du Creusot királyi öntőműhelyben készültek. A leletek között szerepelnek még különböző kaliberű lőszerek, szegecsek, csigahengerek. A kutatás további relikviák után még folyik.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Világ

Szenzációs lelet az indonéziai törpe

Az emberi alkalmazkodás legszélsőségesebb példáját fedezték fel Indonéziában: a mindössze egy méter magas emberfélék 18 000 évvel ezelőtt éltek egy szigeten. A lelet alapján úgy tűnik, az emberre is hatnak azok az evolúciós erők, amelyek más emlősfajokban törpe változatokat alakítanak ki.

Kult

Hamisítvány a Jézusra utaló "régészeti lelet"

Az Izraeli Régészeti Hatóság szerint hamisítvány az az állítólag első századi osszárium (csontház), amelyen Jézus neve is szerepel. A csontházat múlt novemberi felbukkanása óta sokan Jézus Krisztus létezése első régészeti bizonyítékának tekintették.

1,3 milliárd dollárra perelik Trump ügyvédjét rágalmazás miatt

1,3 milliárd dollárra perelik Trump ügyvédjét rágalmazás miatt

25 évesen adja fel karrierjét egy profi videojátékos, mert nem bírja a hüvelykujja

25 évesen adja fel karrierjét egy profi videojátékos, mert nem bírja a hüvelykujja

Puccsot hajt végre az operatív törzs? A Duma Aktuál 2021-es előrejelzése

Puccsot hajt végre az operatív törzs? A Duma Aktuál 2021-es előrejelzése